Početna Ekonomija Crna i bijela lista poreskih obveznika u Herceg Novom

Crna i bijela lista poreskih obveznika u Herceg Novom

18

Poreska uprava (PU) objavila je novu Crnu listu 200 poreskih dužnika, koji ukupno duguju 71,15 miliona EUR, po osnovu neplaćenog poreza na dodatu vrijednost (PDV), na dobit, na promet nepokretnosti i koncesija, od čega je 24,34 miliona EUR obuhvaćeno reprogramom poreskog duga.

Na listi je 5 firmi koje posluju u Herceg Novom i duguju skoro 1,3 miliona eura. Spisak dužnika predvodi Vektra Boka koja je u reprogramu duga, a duguje 853 hiljade eura.

Slijedi preduzeće Čistoća d.o.o., koje je takođe u reprogramu duga, sa trenutnim dugovanjem od 430,5 hiljada eura. Darko Keković duguje 172, 8 hiljada eura, AD Mješovito, koje je u reprogramu duguje 164,5 hiljada eura, Kumbor development d.o.o. duguje 116,4 hiljade ura, Monte Bomix doo u reprogramu duguje 89,2 hiljade eura.

Za Jančić doo ukinuto je rješenje o reprogramu, a njihov dug iznosi 84,2 hiljade ura.

Objavljena je i lista od 100 najvećih dužnika po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa iz i na lična primanja. Ukupan dug po tom osnovu je 64,16 miliona EUR, dok je reprogramom obuhvaćeno 21,34 miliona eura.

U prvih sto dužnika iz Herceg Novog nalaze se 3 kompanije sa dugom od 5,1 milion eura. Predvodi Vektra Boka koja je u reprogramu, a duguje 2,6 miliona eura, zatim PZU Meljine kojoj je ukinuto rješenje o reprogramu, a duguje 2,4 miliona eura, kao i Montenegro project doo sa dugom od 117,7 hiljada eura.

Šesnaest kompanija na Bijeloj listi

Spisak poreskih obveznika kod kojih je uočen najveći stepen fiskalne discipline, ili Bijelu listu čine poreski obveznici s kojima Poreska uprava kontinuirano ostvaruje uspješnu saradnju u poštovanju poreskih propisa i izmirivanja poreskih obaveza. Obveznici s Bijele liste prepoznati su kao kompanije koje uredno izmiruju obaveze prema svojim povjeriocima, uključujući i državu, te samim tim predstavljaju i afirmativne potencijalne poslovne partnere na tržištu, saopšteno je iz Poreske uprave.

Na spisku je 16 firmi iz Herceg Novog, odnosno: Pomorski saobraćaj doo, Azmont investments doo, Val Gojković doo, Institut dr Simo Milošević, Blue line doo, Škorpion doo, MG Soft doo, Talija company doo, Pizzaroti Montenegro doo, Krušo doo, Perla doo, No – Mi doo, D.A.J.M.I. doo pod kojom posluje Taxi More, Katunjanin doo, AD Hotels & restaurants Primorje Tivat u sklopu kojeg posluje hotel Palmon Bay u Igalu, Hunguest hotels Montengro doo i Omorika Montenegro doo.

Kriterijumi na osnovu kojih je izvršena selekcija obveznika za Bijelu listu obuhvatali su urednost obračunavanja poreza i podnošenja poreskih prijava, redovnost izmirivanja poreskih obaveza, kao i stepen regularnosti poslovanja uočen u postupcima inspekcijskog nadzora. U nastojanju da se ovom praksom afirmiše što više urednih poreskih obveznika, listom je obuhvaćen ne samo segment velikih kompanija, već i mala i srednja preduzeća sa visokom stopom poreske discipline.

Objavljena je i lista od 100 najvećih dužnika po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa iz i na lična primanja. Ukupan dug po tom osnovu je 64,16 miliona EUR, dok je reprogramom obuhvaćeno 21,34 miliona eura.

U prvih sto dužnika iz Herceg Novog nalaze se 3 kompanije sa dugom od 5,1 milion eura. Predvodi Vektra Boka koja je u reprogramu a duguje 2,6 miliona eura, zatim PZU Meljine kojoj je ukinuto rješenje o reprogramu, a duguje 2,4 miliona eura, kao i Montenegro project doo sa dugom od 117,7 hiljada eura.

18 Komentari

 1. Neke firme koje su na bjelu listu poreskih obveznika, a u vlasništvu su poslanika lokalnog parlamenta umjesto fiskalnih raćuna fizičkim licima izdavaju paragon blokove i na taj način izbjegavaju plaćanje poreza. Njima se to može, jer su zaštićena vrsta.

  12
  2
 2. Za mene je potpuno ista stvar : utaja poreza i neplaćanje poreza. I za jedno i za drugo trebalo bi da sleduje zatvor i zaplijena imovine! A formiranje nekakvih lista (“bijelih”, “crnih”,” šarenih”) onačava samo nesposobnost tačno određenih službi i organa u ovoj državi.

  31
  3
 3. A na kojoj listi je jedan diskont pića sa Tople čiji vlasnik svom radniku daje otkaz čim posumnja da će radnik otići na bolovanje?

  34
  3
 4. Pa bili bi i mi na bjeloj listi kad bi mogli koristiti privilegije IRF i zaduživanja kod banaka kao i lizing kuća.
  Ovakvim saopstenjima pokazujete nepoštovanje smatrajući da isti koji ih čitaju nemaju ni grama mozga!!!!!!!!

  21
  2
 5. Ako fizicko lice ne plati porez odmah dobije rjesenje o plijenidbi imovine za neplaceni porez. Sto je sa pravnim licima ili za njih ne vazi zakon?

  51
  2
  • Zato sto 99% pravnih lica cine d.o.o, tj Drustva sa ogranicenom odgovornoscu, gdje clanovi odgovaraju za dug do visine pocetnog uloga, a minimalni ulog u CG je 1 euro… a da se krece plijeniti imovina preduzeca to je vec procedura, i dok se to sprovede po zakonu drustvo vec tu imovinu moze prebaciti na trece lice i nista od placanja duga, tj dug se naplati iz onog pomenutog pocetnog uloga, koji je rijetko preko 100e 🙂

   15
 6. Imali iko sa Bijele liste a da nije DPS ili da ga je nekad posjetila inspekcija a ove male cijedi zbog nekih gluposti samo da ih odere u dobra vremena inspekcije su upozoravale na propuste i davale vremena da se uklone a danas ulijecu, jednostavno nesto moraju nac.

  41
  7
 7. Bolje da vrate pare koje su ukrali Marović i družina, nego što pišu spiskove. Sa 100 miliona više u platnom prometu, bilo bi mnogo, mnogo manje poreskih i svih drugih dugova.

  28
  1
 8. Brao za čistoću sa po meleona duga.
  Sa njihovim promo tekstovima ja sam mislio da im direktor demikrata koji na poso dodi svako jutro iz Tivta donosi smilje i bosilje.

  36
  4
 9. Sve bi ja to pohapsio,proglasi se stecaj u firmi a zatim se otvori nova na ime bliskog rodjaka ili prijatelja i nastavi se sa radom sa nule ko da nista nije bilo a dug ako se naplati i kad se naplati!

  37
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code