CRNOGORCI I HRVATI ISTRAŽUJU JADRANSKO MORE

CRNOGORCI I HRVATI ISTRAŽUJU JADRANSKO MORE

0
Podijeli

Adriatic_seaU kotorskom Institutu za biologiju mora nedavno je potpisan sporazum između ove intitucije i splitskog sveučilišta – Odjela za studije o moru. Cilj je nastavak tradicionalno dobre saradnje i razmjena iskustava,mada Crna Gora, na žalost, nema studijske programe koji su posvećeni marinskim kulturama.

– Zbog toga nam je želja  da crpimo naučne potencijale Hrvatske. U Splitu već dugo godina postoji taj sveučilišni odsjek – objašnjava za Radio Jadran, direktor kotorskog Instituta, dr. Aleksadar Joksimović. On podsjeća da crnogorski doktoranti tamo uspješno završavaju disertacije iz oblasti marinske mikrobiologije i istraživanja cefalopoda, kao ključnog dijela uslova kočarskog ribolova u Crnoj Gori.

– Naš cilj je, kaže Joksimović, da dobijemo stručan i edukovan kadar koji nam treba za nauke o moru. To sve vodi kvalitetnom i izjednačenom učešću naše zemlje u zajedničkim istaraživanjima u kojim učestvujemo sa Hrvatskom – smatra Joksimović.

Picerija i restoran

Ove dvije naučne institucije zajednički istražuju istočnu obalu Jadrana koja je veoma specifična, a more i živi svijet u njemu nema granica.

Posebno je važna saradnja na zajedničkim međunarodnim projektima, kao što je “Adriamed” projekat posvećen istraživanju ribarskih resursa u Jadranskom moru.

Takođe su vrijedni i međunarodni bilateralni projekti koje ove dvije institucije realizuju, kao i stvaranje zajedničke baze podataka koja će biti od koristi za monitoring, upravljanje i korišćenje morskim resursima.

Hrvati su već u Evropskoj Uniji u dijelu ribarstva, mari kulture i zaštite mora, zato će saradnja s njima pomoći da  lakše savladamo sve direktive i preporuke Evropske Unije, vjeruje naš sagovornik.

– Tokom pregovora u oblasti ribarstva oni su uspjeli da zadrže neke svoje alate koji su specifični za Hrvatsku i njihov način izlova ribe, a mi ta iskustva možemo iskorsiti kada dođe do pregovora, kako bismo zadržali ono što je naša, bokeljska tradicija, od lova ribe do načina soljenja ribe -ističe dr. Joksimović, jer, “zašto da ne donesmo nešto naše u Evropu, a što može biti i odlična turstička promocija“, zaključuje Joksimović.

 

Sporazum su u Kotoru potpisali doktorica Svetlana Krstulović-Šifner, dekanica sveučilišnog Odjela za studije mora splitskog sveučilišta i dr. Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora.

 

Potpisivanju ovog dokumenta je prethodio sporazum koji su nedavno potpisali rektori splitskog sveučilišta i crnogorskog univerziteta Pavić i Miranović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code