Crnogorska pomorska administracija započela je pripreme za IMSAS audit 2019. godine

Crnogorska pomorska administracija započela je pripreme za IMSAS audit 2019. godine

0
Podijeli

Iako mlada država kao članica pomorskih međunarodnih organizacija, Crna Gora je pokazala zavidan nivo ozbiljnosti i spremnosti da prihvati i primijeni sugestije i preporuke koje dobija, ali i da pokaže međunarodnoj pomorskoj zajednici napredak koji je ostvarila.

To je kazao vođa tima Evropske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA), Hemming Hindborg na sastanku sa predstavnicima crnogorske pomorske administracije.
Hindborg je, kako saopštavaju iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, dosadašnju saradnju crnogorske pomorske administracije ocijenio kao veoma kvalitetnu, ubijeđen da će iskustvo i tradicija koju Crna Gora ima u pomorstvu biti veliki doprinos u periodu koji slijedi.

Picerija i restoran

Delegacija audit tima EMSA-e za pripremu Crne Gore za IMSAS (obavezan audit za zemlje članice Međunarodne pomorske organizacije IMO) boravi u višednevnoj posjeti crnogorskoj pomorskoj administraciji.

Crna Gora je 10. oktobra 2006. godine, zvanično postala 167. članica IMO-a (Međunarodna pomorska organizacija) i time prihvatila konvencije i protokole ove organizacije, kao i prava i obaveze koje iz toga proizilaze, podsjeća državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Muamer Hajdarpašić.

– Treba imati u vidu aktivnosti koje Crna Gora preduzima na putu evropskih integracija kroz jačanje pravnog i administrativnog okvira kako bi se podigao nivo sigurnosti i bezbjednosti, zaštitilo more od zagađenja ali i ljudski životi na moru – naglašava on.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva zajedno sa Upravom pomorske sigurnosti nastavlja kontinuirano da prati standarde i preporuke IMO-a i pravni okvir EU i pokušava da odgovori svim izazovima, imajući u vidu ograničene administrativne kapacitete i finansijska sredstva.

– U prethodnom periodu preduzete su aktivnosti koje su rezultirale vraćanjem crnogorskih pomoraca na tzv. bijelu listu EU, kao i uklanjanju Crne Gore sa tzv. „crne liste“ Paris MoU i prenosu ovlašćenja za pružanje usluga pregleda brodova i izdavanju potrebnih svjedočanstava, za brodove koji plove pod crnogorskom zastavom, na priznate organizacije. Uporedo sa ovim aktivnostima intezivno radimo i na prijemu Crne Gore u Paris MoU – ističe Hajdarpašić.

Posjeta audit tima EMSA-e je priprema Crne Gore za IMSAS, koji je najavljen za novembar 2019. godine, a sve kako bi se dalje unaprijedila efikasnost crnogorske pomorske administracije.

Sastanku su prisutvovali Generalni direktor direktorata za pomorstvo Vladan Radonjić sa saradnicima, kapetani Lučkih kapetanija Kotor i Bar Bruno Brkanović i Predrag Ratković sa saradnicima, direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan, kao i inspektori sigurnosti plovidbe.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code