CRNOGORSKA PROMOCIJA KNJIGE „ANTIČKI GRADOVI, SNOVI I SUDBINE“ U KOTORU

CRNOGORSKA PROMOCIJA KNJIGE „ANTIČKI GRADOVI, SNOVI I SUDBINE“ U KOTORU

102
0
Podijeli

Miras MartinovicNakon promocije u Zagrebu knjiga „ Antički gradovi, snovi i sudbine” Miraša Martinovića večeras će biti predstavljena kotorskoj publici u palati Grgurina..
Zašto prvo promocija u Zagrebu, pa u Kotoru, pitamo autora?
– Zato što je u Zagrebu objavljena knjiga i izdavač uvijek traži da promocija bude objavljena tamo gdje je sjedište izdavača. Izdavač je Udruženje Crnogoraca iz Zagreba. U decembru je potom bila promocija u
Muzeju savremenih umjetnosti u Novom Sadu, u okviru manifestacije DANI CRNOGORSKE KULTURE U VOJVODINI. Bila je planirana u decembru i promocija u Pomorskom muzeju u Kotoru, ali iz tehničkih razloga je pomjrena za večeras – kaže za Radio Jadran, Martinović.
A zašto u Kotoru? – Pa sasvim je prirodno da promocija jedne ovakve knjige koja se bavi starim gradovima bude organizovana u Kotoru, koji spada među najstarije gradove na ovim prostorima, koji je i zastupljen u mojoj knjizi.
Meni kao autoru čini veliku čast činjenica što će ova knjiga biti promovisana u tom gradu i u toj ustanovi. Uslijediće i promocije u Dubrovniku, Podgorici, Skoplju, Beogradu i još nekim centrima zemalja regiona – kaže Martinović.
Iznoseći motive za stvaranje jednog ovakvog djela Martinović podsjeća i na činjenicu da organizatori „Praznika mimoze” nijesu prepoznali vrijednost ove knjige, pa tako ni otvorili prostor za njeno promovisanje u okviru ove novske tradicionalne svetkovine:
– Knjiga „Antički gradovi snovi i sudbine”, plod je mog trodecenijskog istraživanja antičkih i srednjovjekovnih civilizacija na prostoru Crne Gore, i gradova, kao važnih civilizacijskih čvorišta i središta, gdje su ljudi, epohe i događaji, ostavili svoje materijalne tragove. Prvobitno sam imao namjeru da napišem knjigu o predjelima i ambijentima gdje su gradovi postojali. Kasnije sam se odlučio za varijantu opisivanja samih gradova, njihovih materjalnih tragova, ali i duša tih gradova, koja i danas lebde na njihovim ruševinama, zračeći nepotrošivom energijom, koja traži nova ovapoloćenja i oživljavanja. Rukovođen time, krenuo sam na intrigantnu avanturu, oživljavanje gradova, tačnije njihovih sdubina – priča Martinović.
Njegov prvi susret sa nekim antičkim gradom, odnosno njegovim ostacima, bio je sa Riziniumom, današnjim Risnom, koji je nekada bio najznačajniji antički grad na jugoistočnoj jadranskoj obali.
– Na taj lokalitet me prije gotovo dvije ipo decenije poveo arheolog Ilija Pušić. Taj susret je bio odlučujući. Dodirujući zemlju i kamenje, dodirujući ostatatke tog grada, dodirnuo sam buduće teme, a njima i vječnost – zaključuje Martinović.
O knjizi će u 19 h u palati Grgurina, u Kotoru govoriti akademik dr Radoslav Rotković, prof.dr Gracijela Čulić i publicista Vlado Duletić.

Anticki-gradovi

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code