Početna Turizam CRNOGORSKE KADETKINJE NA PRVOM VIJAĐU

CRNOGORSKE KADETKINJE NA PRVOM VIJAĐU

0

sea_cloud_kadetkinjePrve djevojke koje su završile nautiku u Kotoru, Biljana Seper i Sandra Bojanić, ukrcale su se kao kadetkinje na predivne jedrenjake “Sea cloud” njemačke kompanije Hansa shipping. Tu će u narednih šest mjeseci ploveći između najatraktivnijih mediteranskih turističkih destinacija, učiti u praksi pomorski zanat, koji je još uvijek 99% muški posao.

Čuvajući stari način plovidbe pod jedrima, veličanstveni Sea cloud izgrađen još 1931, otvara mogućnosti za nove trendove i mjesto za žene pomorce. Biljana Seper i Sandra Bojanić nakon završene srednje nautičke škole u Kotoru – ispeći će ovaj muški zanat uz pomoć žene, prve oficirke na brodu.

Biljana Seper je već mjesec na brodu, ali kako kaže još uvijek kao da je kući u Kotoru. Teško je ali mislila je da će biti još teže. Do sada je najveći izazov bio popeti se na jedan od jarbola, radi sve što joj kaže pretpostavljena, cheef officer “Sea cloud II”, Kathryn Whillather. Kathryn se i sama kao kadetkinja ukrcala na ovaj brod prije 17 godina, napredujući u karijeri ploveći na raznim brodovima, nedavno se ukrvcala u rangu prve oficirke na Sea cloud II. Već mjesec uči Biljanu Seper brodskim vještinama.

 

“Vrijedna je i dobra, već je počela da se penje na oko 170 metara visok jarbol” – kaže Katrhryn Whillather.

sea_cloud_kadetkinje1Kada razvije puna jedra, ovaj jedinstveni kruzer plovi maksimalno 12 milja na sat. Obično je to oko 8 milja na sat, što predstavlja veliko uživanje za 90-ak putnika koliki je kapacitet jednog jedrenjaka.

Odvajanje od kuće i porodice teško je ali neminovno, saglasni su Bojanići, Mila, Milenko, Nikola, majka, otac i brat Sandre Bojanić koja se danas prvi put ukrcala. Sada će objema crnogosrkim kadetkinjama lakše pasti težak pomorački život.

Kotor je jedna od prestižnih destinacija na kruzing turama  luksuznih jedrenjaka rangiranih sa 5 zvjezdica. Sandra i Biljana za promjenu neće brinuti o kuhinji i servisu za 90-ak putnika među kojima su često i poznate ličnosti iz svjetskog javnog i političkog života, već o sigurnosti njihove plovidbe.

Jedrenjaci Sea Cloud su dio flote prestižne njemačke komanije Hansa Šiping, na kojoj posredstvom agencije Sikimić Marin servis Herceg  Novi plovi oko 190 crnogorskih pomoraca.

Vlasnik Špiro Sikimić kaže da je to priznanje za crnogorke pomorce i školstvo, u vremenu krize na ovom tržištu.sea_cloud

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code