CRNOGORSKI MED PO DIREKTIVAMA EVROPSKE UNIJE

CRNOGORSKI MED PO DIREKTIVAMA EVROPSKE UNIJE

255
0
Podijeli

med-kaficMinistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je sa Savezom pčelarskih organizacija dogovorilo saradnju radi podsticanja razvoja i proizvodnje meda u Crnoj Gori. Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović smatra da je potrebno intenzivnije raditi na stvaranju uslova za organizovan otkup i preradu meda, kreiranju jedinstvenog crnogorskog brenda i rješavanju problema pakovanja. U narednom periodu Ministartvo će podržavati mlade pčelare kao i formiranje Pčelarske kuće.
Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija, Radule Miljanić, za stalnu rubriku Radija Jadran, „More i obala” , kaže da je zadovoljan podrškom Ministarstva na ubrzanju procedure dobijanja opreme i izmirivanja zaostalih obaveza prema Savezu, kao i sa trenutnim stanjem pčelarstva u Crnoj Gori. “Posmatarajući prošlu i ovu godinu nemamo većih problema na terenu. Stanje djelimično otežavaju vremenske prilike jer pčelama ne odgovara ovolika količina kiše”.
Miljanić se nada da će uz podršku Ministarstva, uspješno izgraditi otkupne kao i kapacitete za preradu i pakovanje meda. Posebno izdvaja značaj nabavke mašine za preradu voska, čime će se smanjiti troškovi članovima Saveza. Sa ministrom Ivanovićem razmotrena je i izrada regulative i registra pčelara u skladu sa evropskim standardima.
“Činjenica je da nam dosta stvari nedostaje. Nemamo pravilnik o uzgoju pčela ni osnovne pravilnike koji prate pčelarstvo, nemamo ni atlas medonosnog bilja koji nam je neophodan radi geografskog porjekla i zaštite crnogorskog pčelarstva, a ni savremenu bazu podataka. To su sve stvari koje su nam neophodne da bi nastavili sa uspješnijim bavljenjem pčelarstvom, pogotovo kad se radi o aktuelnim trendovima koje diktira EU. Ove normative moramo da posjedujemo i da bi mogli kasnije konkurisati za pristupne fondove EU”.
Kao i sve druge grane poljoprivrede, i u pčelarstvu će biti obavezno usklađivanje zakonskih regulativa onima koje propisuje EU za buduće članice porodice evropskih zemalja. Miljanić je istakao da im u tome znatno pomažu isustva Slovenije i Hrvatske.
“Mislim da će za razliku od drugih poljoprivrednih grana, pčelarstvo imati najmanje problema jer ga mi već usmjeravamo po evropskim pravilnicima. Cijene meda u Crnoj Gori su možda trenutno previsoke, ali niže u odnosu na austrijske i italijanske, uzimajući u obzir njegov kvalitet. Crnogorski med je izuzetan, jer pčelari vode računa najprije o zaštiti pčelinjih zajednica”.
Brendovi crnogorske privrede na inostranim tržištima godinama unazad su iz nacionalne kužine – pršut, sir, proizvodi od maslina i čuveno crnogorsko vino. No, da bi i med dobio etiketu crnogorskog brenda potrebno je srediti normative, atlas medonosnog bilja i pravilnike o pčelarstvu, kaže Miljanić.
“Biće to sigurno jedan od najkvalitetnijih crnogorskih proizvoda, ali zbog podneblja i uslova, nemamo medonosnog bilja koje bi nam omogućilo proizvodnju većih količina meda. Mada, ja sam siguran da bi med, kao nacionalni brend, Crnu Goru predstavljao u najboljem svijetlu”.
Savez pčelara u Crnoj Gori broji 23 pčelarske organizacije, preko hiljadu ipo članova i oko 55 hiljada pčelinjih zajednica.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code