Crnogorski parlament ubuduće bi trebalo da ima predstavnika romske populacije

Crnogorski parlament ubuduće bi trebalo da ima predstavnika romske populacije

2668
9
Podijeli

Romska zajednica u Crnoj Gori želi da u budućnosti ima autentičnog predstavnika u Skupštini Crne Gore, a uvjerenja su da je to moguće, saopštio je izvršni direktor NVO “Mladi Romi” iz Herceg Novog, Samir Jaha.

Foto: RTCG

U susret međunarodnom Danu Roma, Jaha je razgovarao sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem. Čelnik crnogorskog parlamenta poručio je da država Crna Gora ulaže sve napore, kako bi na najbolji način zaštitila ljudska i manjinska prava.

Picerija i restoran

– Najranjivija kategorija, Romi i Egipćani, treba da budu predmet naše pažnje. Crna Gora ulaže napore u cilju zaštite ljudskih i manjinskih prava. Mladi i obrazovani Romi predstavljau pokretačku snagu romske populacije. Crnogorska Skupština pokazuje koliko je otvorena za svaku inicijativu društva i mladi Romi uvijek imaju otvorena vrata Skuštine – kazao je Ivan Brajović.

Izvršni direktor NVO “Mladi Romi”, Samir Jaha kazao je da vjeruje da će biti moguće da imaju svog predstvnika u visokom crnogorskom domu.

NVO Mladi Romi će sjutra organizovati konferenciju na temu inkluzije Roma sa fokusom na stanovanje, na kojoj će prisustvovati predstavnici, odnosno ambasadori delegacije EU i ostale relevantni predstavnici, sa namjerom ukazivanja na oblasti u kojima treba više raditi, kako bi Romi bili više uključeni i ravnopravni građani crnogorskog društva.

O životu Roma u Forum teatru

Performans Forum teatra, pod nazivom “Da si na mom mjestu…”, u okviru projekta “Pobijedi svoju predrasudu!”, koji realizuje NVO Mladi Romi, u saradnji sa Debatnim klubom Fakulteta političkih nauka “Agora”, biće upriličen 8. aprila u Dvorani park u Herceg Novom, u 18 časova.

U glavnim ulogama naći će se Pavle Novaković, Pavle Bogojević, Jovan Pavlović, Nemanja Jančovski, Ljubica Vukčević, Ema Blagojević, Jelena Laban i Danica Rajković. Predstava je rađena po scenariju Đorđija Đukanovića, režiju potpisuje Aleksandar Drekalović, a producent i odgovorno lice je Andrej Šepelj.

Forum teatar je interaktivni igrokaz, kojim se nastoji ukazati na neki društveni problem, a koji je organozovan u okviru obilježavanja Svjetskog dana Roma – 8. aprila.

– Postoje različiti modeli Forum teatra, a mi smo se opredijelili za onaj koji prikazuje nekoliko karakterističnih situacija u kojima dati problem dolazi do izražaja. U ovom slučaju, kroz život dvije romske porodice nastojaćemo da predstavimo nekoliko uobičajenih situacija sa kojima se svaka romska porodica suoči makar jednom u životu. Publika će imati priliku da učešćem u samoj predstavi i u diskusijama da svoj doprinos savladavanju uobičajenih predrasuda koje postoje u našem društvu kada je riječ o Romima – navode organizatori.

Doprinos publike od ključnog je značaja za uspješnost Forum teatra kako bi zajedno sa ovom NVO uticali na pozitivne promjene društvene svijesti i pobjeđivanju predrasuda  o romskoj populaciji.

Projekat “Pobijedi svoju predrasudu!” je finansirala Ambasada Sjedinjenih američkih država u Podgorici.

9 Komentari

 1. Nemoj se ti izvinjavat u moje ime za rat, jer ja ni jedan rat nisam htio i uvijek sam protiv rata. To što vaš idejni vođa skupa sa onim vašim beograđaninom koji je ojadio budžet Crne Gore za stotine miliona i koji je promjenio sve moguće ideologije i pozivao na rat za mir , neka služi na čast svakome ko je uz njihove ideologije bio .
  5  0
 2. E moj akapulko. Vecina se udaljila od te politike i izvinula za rat. OSim onih koji su preleceli iz Dps u SNP 90.tih pa sada u DF i nastavili do danas da podrzavaju politiku Sloba Milosevica. Sram vas bilo. Dzapa ste promjenili partije. Vi ste ti koji su sve to radili.
  2  2
 3. Bravo — ti ćeš meni da govoriš da sam rasistička bagra jel ?
  Da te pitam patrioto veliki šta je sa vozom smrti u Crnoj Gori ? Šta je sa napadom na Dubrovnik ? Šta je sa zloupotrebom roma u izbornim procesima ? Ko je dobio presude za kupovine ličnih karti u CG ?
  Pošto nemamo o čemu da pričamo i pošto je i slijepom jasno da ovaj režim samo zloupotrebljava manjine kako bi vladaio i rasprodavao Crnu Goru jasno mi je zašto ih braniš… Ovdje niko nije protiv manjina već protiv ovog bolesnog sistema koji uništava sve što je zdravo
  6  1
 4. Odje postoji mnogo bolesnika!Misle da samo pripadnici “nebeskog naroda”imaju prava da odlucuju.,vladaju,presudjuju…Neka misle ali s tim kod Kadirova predsjednika CECENIJE njhovog voljenog demokrate i ekonomske nade.Crnu Goru ostavite na miru.Romi,Hrvati sve manjne samo naprijed.
  5  9
 5. “Forum teatar je interaktivni igrokaz, kojim se nastoji ukazati na neki društveni problem, a koji je organozovan u okviru obilježavanja Svjetskog dana Roma – 8. aprila.” – Vanzemaljac, akapulko i svi oni zatupljeni mozgovi koji su podrzali ove primitivne komentare bi svakako trebalo da budu tamo i pogledaju dalje od svog nosa.
  10  2
 6. Jel to DPS traži još jedan osigurač ? Džaba vam je sve , oslobodiće vas se Crna Gora i vas i vaše ideologije koju reprezentuje Marović i družina… Mižemo li mi Crnogorci da imamo predstavnike u parlamentu Srbije , Hrvatske , Norveške ,Švedske , Švajcarske…ako 1000 stavnika Hrvatske može dobije mandat i kroji nam sudbinu
  17  18

Ostavite komentar

*

code