CRNOGORSKI POMORCI SA ZAROBLJERNOG BRODA “ISTRA” KREĆU KA KIPRU

CRNOGORSKI POMORCI SA ZAROBLJERNOG BRODA “ISTRA” KREĆU KA KIPRU

190
0
Podijeli

shipBrod “Istra” kompanije “Evrošiping” iz Kopra koji je skoro 20 dana zarobljen u alžirskoj luci Bežaja, a na kome se nalaze i crnogorski pomorci, danas bi trebalo da isplovi prema Kipru, jer je vlasnik kompanije “Evrošiping”, Bogdan Glavina, uplatio određenu svotu novca. Pomorci su jutros dobili i nove zalihe hrane – potvrdila je Radiju Jadran, Mihaela Todorović, kćerka pomorca Miša Mršića iz Risna, koji se nalazi na brodu.
Glavina, je danas za hrvatske medije izjavio kako čini sve na rješavanju problema, a naveo je i kako su tvrdnje da su pomorci na njegovim brodovima ostali bez hrane izmišljotine.
On je kazao da su slučajevi brodova Padne i Istre povezani i kako je riječ o administrativnom zapletu s bankom, a ne finansijskim problemima. Ipak, ne riješi li se uskoro problem kaže kako će morati prodati oba broda jer neće moći bankama vraćati kredite kojima ih je kupio.

“Da nemaju baš ništa da jedu, oni do sada vjerovatno ne bi ni bili živi, ali ako se konzervirane zalihe mogu nazvati hranom – ja to zaista ne bih ni komentarisala. Ono što je najbitnije je da su pomorci konačno hranu dobili” – rekla nam je Mihaela Todorović.
Prema njenim riječima komunikaciju sa ocem obavlja veoma teško – SMS porukama, tako da nije u mogućnosti da dozna više detalja.
– Sa ocem sam se posljednji put čula jutros kada mi je javio da su dobili hranu i da su dobro.
Todorovićka je navela da se nerado obraća medijima s obzirom da ova situacija nije nepoznata, ali kako su pomorci u nezavidnoj situaciji, nije imala drugog izbora.
Predsjednik Sindikata pomoraca Crne Gore, Saša Milošević izjavio je za naš radio da iako ih niko nije kontaktirao, niti pomoraci ni njihove porodice oni čine sve da se svim pomorcima bez obzira na nacionalnu pripadnost pomognu u ovoj nezavidnoj situcaiji u kojoj su se našli.
– Nastojimo da dobiju pomoć u hrani, kao i da natankuju gorivo, kako bi uskoro krenuli, ka nekoj od španskih luka iz koje bi lakše riješili probleme – rekao nam je Milošević.
Najvjerovatnije da će svi pomorci dobiti i neku nadoknadu kako bi se koliko toliko zaštili, a to će uplatiti ITF – pretpostavlja Milošević.
– Svi smo uključeni i činimo sve da im pomognemo, jer se vlasnik broda za sada ne javlja, a imamo informaciju da je još jedan njegov brod zadržan u Hrvatskoj, ali na njemu nema naših pomorca – kaže Milošević.
– Zanimljivo je da je u ugovorima o radu pomoraca ugovoreno da se plata isplaćuje s dva mjeseca kašnjenja – zbog krize – objavio je index.hr. Većini pomoraca (časnici iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Ukrajine, a ostala posada iz Gruzije i Rumunjske) je ugovor istekao i trebali bi biti vraćeni – piše ovaj portal.
Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović, nedavno je saopštilo da će od 20. avgusta, kada će stupiti na snagu Konvencija o radu pomoraca koju je ratifikovalo 39 zemalja sa 69 odsto svjetske flote, a koju moraju poštovati sve države, biti smanjeni problemi vezani za uslove rada na brodu i isplate zarada. Jer, to prelazi u nadležnosti inspektora lučkih vlasti ili državne pomorske vlasti. On je dodao da bi Crna Gora trebalo da pripremi predlog za ratifikaciju Konvencije do kraja godine.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code