Početna Eco “Crnogorski pršut” – novi zaštićen proizvod

“Crnogorski pršut” – novi zaštićen proizvod

6

Novi, peti zaštićeni proizvod u Crnoj Gori je „Crnogorski pršut”. Proceduru zaštite naziva ovog proizvoda geografskom oznakom inicirali su kod Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja proizvođači pršute sa Cetinja, okupljeni u „Udruženje crnogorski pršut“, u kome su preduzeća: Zrnožit, Martex, Interproduct, Monstate, SNJ Gornič, DDR commerce, Mianja, Nani prom, saopštavaju iz resornog Ministarstva.

– Prirodno okruženje, klimatski uslovi u regionu proizvodnje, duga tradicija i dobra reputacija ovog proizvoda, koja prevazilazi granice regiona, ali i Crne Gore, osnova su zaštitu „Crnogorskog pršuta“ kao specifičnog i autentičnog proizvoda. Uticaj geografskog okruženja, klime, ali i umijeća u primjeni posebne, vjekovima primijenjivane recepture u proizvodnji, zaslužni su što je crnogorska pršuta cijenjena među potrošačima, posebno turistima koji posjećuju Crnu Goru – navode iz Ministarstva.

Picerija i restoran

Naselja iz regiona proizvodnje „Crnogorskog pršuta“, nalaze se u granicama stare Crne Gore, a u okviru postojećih administrativnih granica opština Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, Podgorica i Bar. Nadmorska visina u regionu proizvodnje varira od 500 do 1.500 metara. Region proizvodnje se, zahvaljujući blizini mora i Skadarskog jezera, odlikuje umjereno – kontinentalnom klimom, sa sušnim i toplim ljetima i umjereno hladnim zimama.

Prema Proizvođačkoj specifikaciji, dokumentu koji je osnova za zaštitu proizvoda, „Crnogorski pršut“ je trajni suvomesnati proizvod dobijen od buta svinja, suvo soljen i hladno dimljen, pa podvrgnut procesima sušenja i zrenja. Proces proizvodnje „Crnogorskog pršuta“ traje najmanje godinu. Pored modernizacije proizvodnih pogona, primjena tradicionalnog postupka proizvodnje, bez bilo kakvih dodataka osim morske soli, uz proces dimljenja sagorijevanjem isključivo bukovog drveta, rezultira proizvodom koji ima prepoznatljiv miris, teksturu i bogastvo ukusa.

Za članove udruženja proizvođača registracija oznake značiće benefit u dijelu ostvarivanja dodate vrijednosti na tržištu, mogućnost bolje valorizacije, kako kroz rastuću turističku potrošnju u Crnoj Gori, tako i kroz rast i sada značajnog izvoza, ističu iz Ministarstva.

Novi zaštićen proizvod novi je iskorak Crne Gore u oblasti politike kvaliteta, unapređenja pozicije domaćih proizvođača i stvaranja pretpostavki za otvaranje novih radnih mjesta i dinamičniji razvoj lokalne i cijele crnogorske ekonomije.

Tokom protekle dvije godine, zaštićena su četiri proizvoda: „Njeguški pršut“, „Pljevaljski sir“, „Crnogorski goveđi pršut“ i „Crnogorska stelja“. U proceduri su zahtjevi udruženja proizvođača za zaštitu durmitorskog skorupa i kolašinskog lisnatog sira. Očekuje se i otpočinjanje procedure zaštite meda i maslinovog ulja.

Ministarstvo u kontinuitetu podstiče i podržava proizvođače svih proizvoda koji imaju potencijal za zaštitu nekom od oznaka kvaliteta, prema propisima koji su usklađeni sa evropskim, kako bi u budućem periodu imali što više zaštićenih proizvoda i na evropskoj listi. Kako zaključuju, brediranje kvalitetnih, specifičnih i autohtonih domaćih proizvoda doprinosi ne samo domaćoj ekonomiji, unapređenju turističke ponude, nego i daljem razvoju brenda Crne Gore u svijetu.

6 Komentari

 1. Pršuti se uvoze pretežno iz Holandije gdje se svinje hrane genetski modifikovanom hranom.
  To isto važi i za hranu za kavezno uzgajanje riba (brancina) kod nas jer se ona najviše uvozi iz Holandije i u sebi najviše sadrži genetski modifikovanu soju.

  11
  1
 2. Tragikomedija – proizvod s geografskom oznakom Crne Gore, a sirovina stranog porijekla!!!! Proceduru zaštite naziva ‘Crnogorski pršut’ inicirale privatne kompanije, uvoznici sirovina, a ne Ministarstvo čija je funkcija, između ostalog, da se ovakve stvari rade po propisma i standardima .. Čovječe, kako je kod nas sve pogrešno.

  Zna li se bar koja služba, ustanova, laboratorija… kontroliše ispravnost svih tih sirovina koje ulaze u zemlju i od kojih se radi ovaj famozni i zaštićeni ‘domaći proizvod’? Kako potrošač može saznati koliko je sirovina bila stara (kad je životinja zaklana), u kojem obliku je uvezena sirovina (svježe rashlađeno ili dubinski zamrznuto) prije nego je postalo pršut? Šta se dešava za sirovinom koja ne zadovoljava zdravstvenu ispravnost – da li se uništava ili pretvara u prerađevinu? I mnoga druga pitanja na koja se znaju odgovori u normalnim djelovima svijeta.

  16
  1
 3. Crnogorski prsut zasticeni proizvod, e bas fino, ali ne zaboravimo, na desetine slepera ulazi u CG. mjesecno sa svjezim prsutima iz Vojvodine, Madjarske, Rumunije i Holandije, od toga se proizvodi sada zasticeni crnogorski prsut, u tom proizvodu je crnogorski samo dim, nije ni so, jer nemamo vise nase soli, uostalom, koliko % mora biti u gotovom proizvodu domaceg porijekla pa da bi smjeli reci – crnogorski proizvod -?

  27
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code