Početna Društvo Crnogorski ronioci u Hrvatskoj predstavili nove metode podvodnog deminiranja

Crnogorski ronioci u Hrvatskoj predstavili nove metode podvodnog deminiranja

1

ronioci bijela biograd 280416U Biogradu na moru u Hrvatskoj crnogorski ronioci su juče uspješno izveli vježbu podvodnog deminiranja u okviru 13. Međunarodne konferencije i sajma opreme “Protivminsko djelovanje 2016”. Konferencija je okupila 160 učesnika iz 36 država, a organizovali su je  Hrvatski centar za razminiranje i Centar za testiranje, razvoj i obuku.

To je, kako je saopšteno iz Regionalnog centra za podvodno deminiranje iz Bijele, krovno svjetsko okupljanje posvećeno problematici protivminskog djelovanja koje stvara preduslove za razmatranje ove globalno važne teme.

Naši ronioci su na pokaznoj vježbi predstavili primjenu novih tehnologija, opreme i metoda za podvodno deminiranje.

ronioci bijela biograd 280416 3Medijator vježbe Vesko Mijajlović je posmatračima predstavio i trendove na području edukacije o minskoj opasnosti pod vodom, koja  predstavlja temelj u zaštiti i spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara od zaostalih minsko eksplozivnih sredstava pod vodom.

“Ovom vježbom smo učesnicima konferencije, a i jednom broju građana i turista Biograda, na praktičan način, u podmorju biogradske marine predstavili metode i postupke podvodnog deminiranja, opremu i sredstva koja se mogu koristiti u pronalaženju neeksplodiranih ubojnih sredstava. Predstavili smo i dosadašnje rezultate našeg Centra. Razgovarali smo sa delegacijoma Jordana, Kolumbije, Poljske i Češke o saradnji radi rješavanja zaostalih podvodnih mina i drugih eksplozivnih sredstava u njihovim vodama”, kazao je Mijajlović.

ronioci bijela biograd 280416 2Jedan od organizatora konferencije i direktor Hrvatskog centra za testiranje, razvoj i obuku Nikola Pavković je ocijenio da je vježba ronilaca iz Bijele pokazala izuzetnu važnost i ulogu podvodnih deminera u rješavanju zaostalih eksplozivnih sredstava u vodama širom svijeta.

On je kazao da je bila čast i zadovoljstvo da gostima konferencije predstave Regionalni centar za podvodno deminiranje iz Crne Gore, koji je prepoznat kao vodeća organizacija u svijetu koje se bave ovim poslom.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code