Početna Turizam Crnogorski turizam ima najveće strane investitore: Ulaganje tri milijarde eura

Crnogorski turizam ima najveće strane investitore: Ulaganje tri milijarde eura

2

Investicije koje se danas razvijaju u crnogorskom turizmu vrijede tri milijarde eura, kazao je u intervjuu Dnevnim novinama direktor Agencije za promociju stranih investicija Miloš Jovanović.

Osim u turizmu, kako je istakao, do kraja naredne godine najveća ulaganja će biti u oblasti saobraćaja i energetike, a postoji interesovanje i za gradnju gasne elektrane u našoj državi.

“U prvom kvartalu 2019. zabilježen je znatan porast stranih direktnih investicija (SDI) u odnosu na isti period prošle godine. Bruto priliv SDI je iznosio oko 182 miliona eura i porastao je oko 31,5 odsto, dok je neto priliv bio oko 83 miliona i veći je čak 63 odsto u odnosu na prvi kvartal 2018. godine”, kazao je Jovanović.

Kako je naglasio, značajan rast priliva SDI dolazi kao rezultat dodatnog poboljšanja biznis ambijenta, stabilizacije javnih finansija, povećanja kredibilnosti političkog i ekonomskog prosperiteta i pojačanja prakse vladavine prava.

Prema njegovim riječima, članstvo u NATO savezu je pozitivno uticalo na porast SDI.

“Prvi i glavni efekat je inhibiran činjenicom da se potencijalni i postojeći investitori osjećaju mnogo sigurnije prilikom investiranja ili reinvestiranja u Crnu Goru. Naime, odvija se veliko takmičenje između zemalja na globalnom nivou u privlačenju SDI. Potencijalni investitori ulažu u zemlje u kojima će njihove investicije biti sigurne i u kojim neće izgubiti novac”, ističe Jovanović.

Najveći strani investitori u Crnoj Gori trenutno su oblasti turizma, na jugu zemlje.

“Investitori koji grade Porto Novi, Porto Montenegro, Lušticu i ostale kapitalne projekte u oblasti turizma, predstavljaju glavne promotere Crne Gore kao prestižne i sigurne destinacije za investiranje. Oni su svjetski poznati igrači, koji investiranjem kapitala i vremena u Crnu Goru, pokazuju i drugim velikim svjetskim investitorima da je naša država sigurna destinacija za investiranje – kazao je Jovanović.

2 Komentari

  1. Sve nam je procvjetalo od kako smo usli u nato! Jos malo pa cemo bit bolji od grcke! A kriminal I korupcija je daleko ispred nase drage albanije!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code