Početna Društvo Crnogorski ugostitelji s puno zahtjeva i očekivanja od nove Vlade

Crnogorski ugostitelji s puno zahtjeva i očekivanja od nove Vlade

15

Udruženje ugostitelja Crne Gore uputilo je niz predloga na više adresa u Vladi kako bi se obezbijedilo fukncionisanje privredne djelatnosti i zadržavanje radnih mjesta zaposlenih u ugostiteljstvu Crne Gore.

Obratili su se premijeru Zdravku Krivokapiću, potpredsjendiku Vlade Dritanu Abazoviću i ministrima Mladenu Bojaniću, Milojku Spajiću i Jakovu Milatoviću.

Pridržavajući se preporuka i savjeta crnogorskih epidemiologa – da ne bi trebalo zatvarati djelatnosti kad bi se svi pridržavali mjera – iz Udruženja ugostitelja ističu da su svi na istom zadatlku te podržavaju i zahtijevaju drastično i neselektivno kažnjavanje svih ugostitelja koji se ne pridržavaju mjera.

 Konstatujući da su zaključno sa novembrom imali subvencije koje je prethodna Vlada obezbijedila, a napominjući da od 1. decembra nema nikakvih ekonomskih mjera niti subvencija za ugrožene djelatnosti, ističu da je neophodno da se urgentno reaguje.

 Uvjereni da će naići na razumijevanje nove izvršne vlasti, Ugostitelji Crne Gore su formulisali niz prijedloga za novu vladu, očekujući da hitno budu razmotreni.

 Predlažu reprogram parafiskalnih nameta, plaćanja struje, vode, komunalija koje dospijevaju u narednih 12 mjeseci na rok od pet godina. Smatraju i da je neophodno sniženje stope PDV-a na usluge u ugostiteljskim objektima na 7 odsto, a predlažu da ta mjera traje u naredna 24 mjeseca.

 Njihov predlog je i subvencionisanje minimalnog ličnog dohotka sa svim porezima i doprinosima od 222 eura u narednih šest mjeseci, kao i petogodišnji reprogam razlike poreza i doprinosa do punog ličnog dohotka kojeg daju poslodavci dok traju mjere.

 Od nove Vlade će zatražiti subvencije za za struju i vodu u visini od 50 odsto u narednih pola godine sa početkom od 1.decembra, kao i obezbjeđenje refundacije cjelokupnog iznosa zakupa, struje, vode i komunalija kod svakog zakupodavca, za period u kom su ugostiteljska preduzeća bila ili budu zatvorena.

 Ugostitelji smatraju neophodnim obustavu svih prinudnih naplata koje su pokrenute od državnih organa i kompanija u većinskom vlasništvu države i lokalnih samouprava (struja, voda, deponija, kanalizacija).

Zahtijevaju i da se iznađe mogućnost obezbjeđivanja beskamatne faktoring linije sa IRF -om, kao i oslobađanje od zakupa za sve one koji rentiraju prostor u državnom vlasništvu ili u vlasništvu lokalne samouprave, te subvencionisanje od 10 eura po metru kvadratnom poslovnog prostora za sve one koji nijesu pod zakup kod države ili lokalne samouprave u periodu od pola godine.

Ukoliko nova Vlada prihvati predložene mjere koje garantuju preživljavanje ovog za crnogorsku ekonomiju važnog sektora, Udruženje ugostitelja Crne Gore se obavezuju da svako radno mjesto bude očuvano i da budu partner državi u suzbijanju i eliminisanju ,,rada na crno”, koje je prisutno i u ovoj djelatnosti.

Pozivajući se da naučni radovi (NATURE, “Ranking the effectiveness of worldwide COVID-19 government interventions”) da su najbitnije mjere za suzbijanje epidemije – zabrana većih i manjih okupljanja, edukacija stanovništva i komunikacija, kao i pomoć i posebna pažnja prema rizičnim grupama – predstavnici ugostitelja su uvjereni da se solidarnošću svih može sačuvati i javno zdravlje i ekonomska supstanca.

Ugostitelji su tražili i direktan susret sa članovima Vlade kako bi razgovarali o mogućim rješenjima.

15 Komentari

 1. Kako kukaju ovi ugostitelji nije normalno.Najpoznatiji su po neplaćanju radnika , poreza i izdavanja fiskalnih računa.U jednoj ugostiteljskoj porodici pet luksuznih auta deset apartmana , pet registrovanih članova porodice na platnom spisku , a samo dva rade u porodičnoj firmi.Ostala tri fataju maglu , ali primaju subvenciju od države jer su osigurani kod mama.Za to vrijeme radnici po deset godina osigurani na četiri sata.Sav kapital je podignut na kredit koji treba da zarade ovi radnici što rade osigurani na četiri sata.Izda se svaki peti fiskalni blok.I sad država treba da ih finansira da im spasi njihovu lakomislenost.

  6
  1
 2. Gospodo draga ,ako mislite da je sve ovako kao sto pisete ,ljudi bozji uzmi te fino u zakup poslovni prostor ,otvorite ugostiteljski objekat ,pa fino i vi zaradjujte ovako kao sto pisete ,mozda ce te i vi vozit auta ,napravit kuce ,i sta sve niste nabrojali ,brani li vama ko da ovo isto uradite ,jos bolje ako imate svoj poslovni ,nemate obavezu, kiriju ,velika stavka, ovako samo ogovarate ,zavist ljubomora sta god da vas je obuzelo ,u ovom gradu je problem sto niko nece da radi bre ,uzmite radite nesto pa da vidite kako izgleda ,ko vam brani

  5
  7
 3. Ako je i od ovih gulikoza previse je, bezobrazno-licemjerno.
  Ponasanje,razmazenog derista,privilegije na sve strane tolerise im se sve /DPS- donatori/.
  E, pa sad kad cijela drzava steze kais, narod krpi kraj sa krajem, oni bi opet “specijalni”status.
  Pa, dokle i zasto.

  9
  6
 4. Kominizam nije valjo, evo vam sad kapitalizam. Trazili ste gledajte, nikad nista ne valja, za sve krivimo drzavu ili nekog drugog, a mi smo inace bez greske, mi nemamo nikakvu odgovornost. U doba “virusa” smo vidjeli da savkog pojedinca jedino briga za svoju gu*icu, vecini se j*** sto narod nema leba da jede, samo da se gospoda ne zaraze…

  18
  2
 5. Prvo nije korektno što tražite subvencije samo za sebe jer svaki biznis je u banani. Prometi su od 40 do 70 posto lošiji nego prošle godine u svim branšama osim apoteka . A drugo, nema vi od toga ništa.

  22
  1
 6. Maltretiraju radnike, na divlje se kače na struju, imaju duple kase ,leglo sive ekonomije i oni nešto traže….VELIKA CAST IZUZECIMA KOJI POSTENO RADE,nazalost i prije Corone nisu mogli da opstanu.Ostali po njima ne treba da žive samo su oni u krizi.

  29
 7. Najmanje imaju pravo oni da se bune.Uplacuju minimalne pazare radnici prijavljeni na 4 sata ili neprijavljeni.Godinama su svi po bilansima u minus ili sa malom dobiti.

  26
  3
 8. Ovo treba da vazi za sve djelatnosti. Na zalost ovo lici na DPS-ov tekst, jer vrsenjem pritiska na vladu zele da onemoguce funkcionisanje sistema. Posto i ja obavljam ugrizenu djelatnost mislim da smo sami u velikoj mjeri krivi, jer na svakom koraku se nepostuju mjere i cak i one koje postuju mjere gledaju sa podsmjehom. Zbog toga mislim da kao drustvo iz korjena treba da se mijenjamo.

  28
  3
 9. Glavni problem CG su izgleda kafedžije, neka svi umremo od Korone samo da se kafedžijama obezbijedi da mogu da rade.
  Većina ovih ugostitelja plasti 20-30 godina u cg prijavljujući po 5-10 eura pazara i sad ce svi da pomru od gladi ako ne rade puno radno vrijeme.

  41
  4
 10. Ima i bolnijih tačaka no li su kafane. Shvatam ja da je grozan momenat, nemaština, gubitak radnih mjesta… ali gospodo ugostitelji koliko vas je cijenilo zaposlene? Kad posla nema odma plate dolje a kad se zarade ogromne pare radnici dobiju šipak, tada ne treba nagrada. Mnogi od vas nisu plaćali dažbine državi ni po kojem osnovu, radnicima godinama staž i osiguranje nisu uplaćivani, dozvole su dobijali samo politički podobni i povlašteni, inspekcije nisu smjele kročit u vaše objekte, a ako su i došli prvo su se najavili. Koliko objekata ima duple kase, u koliko ih se droga rastura, kriminalci okupljaju, iza zavjese i prostitucija i štošta drugo.
  Mnoge kafedžije voze auta od nekoliko desetina hiljasda eura, djeca su im obični banditi i divljaci, imaju kuće i stanove koji koštaju ko zna koliko, kad dođe sezona oderete kožu strancima, osoblje maltretirate… čast izuzecima ali ih je jako malo. Znam lično čovjeka koji je po propisima držao jedan jaki novski lokal, kad je vidio da nikad na zelenu granu batalio je skroz. Skoro svaki lokal u CG posluje daleko od zakonitog na mnogo načina.

  51
  4
  • O čemu ti pričaš čoviječe? Očigledno misliš konkretno na nekoga ali nemaš “cojones “da kažeš ko ,pa si sve strpao u isti koš, malo bi trebalo da te bude sram što si ovo napisao.

   8
   11
   • Prvo za ovo “cojones”, ako ih ti imaš što pišeš španski? Meni ne fale, ali uredništvo neće pustiti komentar ako pomenem poimenice. A drugo, da se nisi našao prozvanim? Treće, nisam sve strpao u isti koš, lijepo piše “čast izuzecima” ako i znaš što to znači. Zna se vrlo dobro i u našem i u svim ostalim gradovima CG u koje kafane, diskoteke, restorane šta ko i kako radi, čemu ko služi, zašto neki nikad nisu platili nijednu kaznu, ili im je izrečena neka smiješna kazna samo pro forme, kako se neki privatno druže sa inspektorima, kako su neke kafane otvorili/zakupili oni koji imaju zvaničnu mjesečnu platu istu koliko i prosječni konobari… U polovini kafana svaki treći četvrti gost je špijun, pojedine kafane samo tome i služe, neke su okupljališta kriminalaca, u mnoge diskoteke/klubove maloljetnice niko ni ne pita za godine ili ličnu… Malo je reprezentativnih objekata koji ne uništavaju prvo omladinu pa onda ostale.

    20
 11. najbolje da im svima uplate i pazare dnevne.
  otpustili 50% radnika , ubiraju fine pazare i jos traze subvencije.
  treba pomoci nezaposlene i penzionere i to je to. ostali motiku u ruke i radi.

  37
  5
 12. A što bi to samo ugostiteljima sve dali , ima naroda koji ima mnogo manje pa ne dobijaju ništa. Nego su ugostitelji navikli na velike pare. Koliko god zarade , malo im je.

  35
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code