Crnogorski velikan skulpture: Izložba Luke Tomanovića večeras u Tivtu

Crnogorski velikan skulpture: Izložba Luke Tomanovića večeras u Tivtu

0
Podijeli

U Muzeju i Galeriji Tivat večeras će biti otvorena izložba “Crnogorski velikan skulpture” – Luka Tomanović. Posjetioci će moći da pogledaju skulpture i reljefe iz različitog perioda njegovog umjetničkog izražavanja.

O stvaralačkom radu Luke Tomanovića govoriće direktorica JU Muzej i galerija Tivat mr Jelena Bujišić, dok će izložbu u 20 časova otvoriti predsjednik Opštine Tivat, dr Siniša Kusovac.

Picerija i restoran

Luka Tomanović, vajar, rođen je u Lepetanima 1909. Umro je u Igalu 1992. godine. Na Cetinju je 1932. godine završio Učiteljsku školu, a do II svjetskog rata službovao je Hercegovini. Od 1941. učestvovao je u NOB i neko vrijeme bio zatočen na ostrvu Mamula. Diplomirao je Akademiji primjenjenih umjetnosti u Beogradu 1952. godine, a periodu 1953.-1964. obavljao je dužnost direktora Umjetničke škole u Herceg Novom.

Bio je član ULUCG-a i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Imao je više samostalnih izložbi. Izlagao je na svim značajnim manifestacijama crnogorske likovne umjetnosti u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogih nacionalnih i drugih nagrada i priznanja.

Stvorio je obimno skulptorsko djelo – spomeničke biste, portrete i intimnu skulpturu, spojivši tradiciju i moderna stremljenja u umjetnosti. Poznata djela: spomenici “Bezmetković” i “Spomenik krivošijskim ustanicima”. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za vajarstvo.

Izložbe komemorativnog karaktera posvećene Luki Tomanoviću organizovane su u Dvorcu Petrovića u Podgorici (1996) i galeriji Josip Bepo Benković u Herceg Novom.

Skulptorski opus Luke Tomanovića, u okviru Novembarskih dana, posjetioci će moći da razgledaju do 28. novembra.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code