Početna Eco CRNOGORSKO VINO IMA SVOJU OSOBENOST I MOŽE NAĆI MJESTO NA EVROPSKOM TRŽIŠTU

CRNOGORSKO VINO IMA SVOJU OSOBENOST I MOŽE NAĆI MJESTO NA EVROPSKOM TRŽIŠTU

0

tarzan_i_federicoU posjeti Crnoj Gori boravi generalni direktor međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (O.I.V) Federico Castellucci koji se sastao sa ministrom za poljoprivredu i ruralani razvoj Tarzanom Miloševićem.

 Ova organizacija ima 45 članica od kojih su već 20 u Evropskoj uniji i njihova iskustva, tehnologija i eksperti značajno će  u narednom periodu pomoći razvoju vinogradrastva u Crnoj Gori.

Cilj O.I.V-a je upravo to da unaprijedi razvoj vinogradarstva na svim kontinentima, to je unija vina koja će našoj zemlji pomoći da nađe svoje mijesto na evropskom tržištu.

 Castellucci je istakao da je Crna Gora  u Međunarodnu organizaciju za vinovu lozu i vino primljena jednoglasnom odlukom 44 članice ove oragnizacije jer ima staru kulturu vinogradarstva.

Preporuke, koje ove zemlje mogu dati Crnoj Gori na njenom putu ka EU biće od velikog značaj. Za crnogorsko vino Castellucci kaže da ima nesoporan kvalitet, ali da uvijek može bolje.

’’Prednost je što se koriste domaće vrste grožđa što mu daje izuzetnu osobnost’’ – ističe Castellucci.

 Izvoz vina u Evropu nakon dvije godine stagnacije ponovo ide uzlaznom putanjom i 40 % proizvodnje člnaica O.I.V.-a se izvozi u druge dijelove svijeta, tu svoje mjesto može naći i Crna Gora, jer se nova tržišta stalno otvaraju.

Crna Gora godišnje proizvede 44.000 tona grožđa, od toga 17 milona litara vina, a izveze oko 7 milona litara vina.

Biti članica organizacije O.I.V znači nova sigurnost za proizviđače i male i velike, smatra ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević. Posjetu Crnoj Gori Federico Castellucci iskorisitiće danas za obilazak Cetinja, Budve i Kotora.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code