CRNOJ GORI NEOPHODNA DJEČJA HEMATOONKOLOGIJA

CRNOJ GORI NEOPHODNA DJEČJA HEMATOONKOLOGIJA

132
0
Podijeli

U Crnoj Gori godišnje prosječno oboli 20-oro djece od hematoonkoloških bolesti, pa Ministarstvo zdravlja podržava inicijativu za otvaranjem dječje hematoonkologije – poručeno je sa nedavnog okruglog stola u Podgorici.

Debatu je organizovalo Udruženje roditelja djece oboljele od dječjeg kancera,”Fenix” na njoj su razmatrani svi gorući problemi koji koče otvaranje dječje hematoonkologije u Crnoj Gori.
Dr Maja Kavarić kazala je da od 150 hiljada djece u Crnoj Gori prosječno od hematoonkoloških bolesti oboli oko 20 na godišnjem nivou:
“Da bi se jedno ovakvo odjeljenje otvorilo, trebalo bi da imamo minimum 30 oboljele djece. Takvi bolesnici nijesu izolovani, već imamo određeni broj kreveta. Problem je inicijalna dijagnostika”, pojasnila je dr Kavarić.
Inicijalna dijagnostika je kompleksna stvar.
“Treba se prostorno odvojiti, pa da počnemo s radom. Najviše djece se liječi u Beogradu i imamo odličnu saradnju sa Institutom za majku i dijete. Nakon obavljanja dijagnostike na primjer u Beogradu, dijete bi moglo krenuti sa liječenjem u Podgorici”, navela je ona.
Direktorica Instituta za bolesti djece, Danojla Dakić saopštila je da postoji prostor.
“Osim neonatologije, ostali kapaciteti su popunjeni do 70 odsto. Imamo prostora i pružićemo punu podršku. Plan je da se hematologija odvoji, a IBD može da pruži svu podršku za posebno odjelenlje hematologije”, zaključila je Dakićka.
Pomoćnik misnistra zdravlja, Mensud Grbović, rekao je da taj resor podržava inicijativu, samo treba naći modalitet.
“Problematika je u drugom segmentu: sestre, doktori, laboranti. Danas, na našu nesreću djeca obolijevaju sve više. I ona imaju pravo na svaki vid zdravstvene zaštite i to najbolje i sveobuhvatne”, rekao je Grbović.
Stručnom saradniku iz Beograda, pedijatru-hematologu Dragomiru Đokiću je drago da ova inicijativa ima podršku Ministarstva zdravlja:
“Svaki vid obuke je na raspolaganju i svaki vid saradnje, a kada je riječ o dijagnostici, mi ćemo vas podržati. Uvijek možemo da dijagnostikujemo, a da se pacijent vrati i otpočne sa liječenjem. Djeca koja se liječe od malignih bolesti iziskuju posebne uslove”, ukazao je Đokić.
Na žalost, djeca dolaze kada bolest dostigne četvrti stadijum.
“Neuroblastom ako se dijagnostikuje u prvoj godini života, veća je mogućnost izliječenja. Ultrazvuk abdomena-dva puta godišnje. U prvoj godini jednom i u drugoj godini jednom. Manje sredstava treba izdvojiti za dijagnostiku nego što samo jedno liječenje tog djeteta košta”, istakao je Đokić.
Projekat je podržao Fond za aktivno građanstvo FAKT, a finansirala je EU.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code