Početna Kultura Crteži i video instalacije Nikole Markovića u galeriji “Novi, to sam ja”

Crteži i video instalacije Nikole Markovića u galeriji “Novi, to sam ja”

0

nikola-markovic-katalog-1Samostalna izložba radova crnogorskog akademskog slikara i arhitekte Nikole Markovića biće otvorena sjutra u 20 sati, u multimedijalnoj galeriji „Novi, to sam ja”. Ovaj afirmisani umjetnik novskoj publici predstaviće se  crtežima i video instalacijama.

Nikola Marković je u toku dugogodišnjeg rada priredio veliki broj izložbi u zemlji i inostranstvu. Autor je brojnih projekata u raznim umjetničkim sferama i medijima, a za svoj rad je više puta nagrađivan.

Jedno od glavnih tematskih polja umjetnikovog interesovanja i istraživanja je fenomen djetinjstva. Posebno mjesto u njegovom stvaralaštvu zauzima motiv novorođenčeta, koji se pojavljuje u različitim formama i strukturama, noseći simbolička značenja i ukazujući na različite aspekte i vrijednosti detinjstva.

– Nikola Marković je dokazao da je izvanredan slikar i crtač fragmenata postojanja, koji su potpuno koherentni u odnosu na čin stvaranja sa svim svojim dramama i tragedijama. Zaista postoji nešto u Markovićevom radu što nas sve podsjeća na Rimbauda u svojim fenomenološkim šemama njegove vizije djetinjstva, a postoji i nešto što podsjeća na Kafku, u vezi sa našim iskustvima kada smo prvi put imali kontakt sa svjetom – napisao je u katalogu koji prati izložbu kritičar Jezdimir Radenović.

Markovićeve bebe i fetusi su često dati praktično kao monstruozno porijeklo čovjeka i njihovi prikazi su čovjekov utopijski antipod. Ali opet, slikarov kredit je izgleda želja da nas sve ispuni s užasom i nemirom pred tajnom života, navodi Radenović.

Postavka će trajati dvije nedjelje, a posjetioci će radove moći da pogledaju svakog dana od 9 do 22 sata.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code