Crteži Nikole Ćurčina u Galeriji „Sue Ryder“

Crteži Nikole Ćurčina u Galeriji „Sue Ryder“

1
Podijeli

izlozba nikole curcina 1Izložba crteža Novljanina Nikole Ćurčina, iza koga su četiri samostalne i brojne grupne izložbe, priređena je u Galeriji Sue Ryder u Starom gradu. Ovaj svestrani autor, čije interesovanje su pored slikarstva, strip, ilustracije i dizajn predstavio se radovima većeg formata.
To je njegovo novo poimanje umjetnosti kroz crno bijele crteže. Veoma atraktivnih 12 radova iako aptstrahovani, jasne su forme, sa dosta primorskih motiva. Nikola je osnivač Hercegnovskog strip festivala i koliko prema sliakrstvu toliko je velika i njegova ljubav prema stripu. To najbvolje zna njegov prijatelj Jovan Subotić:
„Njegov talenat se može mjeriti samo sa njegovom nesebičnošću, otvorenošću i njegovom željom da pomogne svima oko sebe. I onda kada ima i kada nema Nikola nesebično daje sebe u svakom trenutku. Kroz druženje sa njim imao sam priliku da prisustvujem raznim simpatičnm scenama, anegdotama. Bio sam u društvu raznih izdavača stripova koji su se šapućući između sebe otimali ko bi mogao da izda neko Nikolino djelo. Nisu mogli da vjeruju da čovjek može da stvara takve kompozicije na formatima na kojima je on prezentovao svoje originale“.
izlozba nikole curcina 2Ćurčin je dobro pripremljen za crtež, a on je krvotok svega, kaže istoričar umjetnosti Bogdan Musović, koji je otvorio izložbu. Musović je očekivao da će njegova postavka biti u duhu devete umjetnosti. Međutim, ovi radovi koji se mogu podvesti pod crtež imaju slikarsku kompoziciju:
„Crtež je nekada bio kao pomoćno sredstvo da se ostvari neki drugi rad u slikarstvu, vajarstvu, grafici. Ovo su već neka druga razmišljanja, autentični su izraz jednog umjetnika, vrlo iskren, vrlo pošten. Ulaziti u to na koji je način to rađeno, crtano, slikano, kako god, suvišno je. Važno je ono što je napravljeno i što se pokazalo kao jedna cjelina“.
Nikola je ljubitelj slikarstva, ali više voli da se bavi crtžem. Iako su mnogi Novljani tek prvi put vidjeli ovakve radove Ćurčina, on ih pravi već duže vrijeme:
“Svaki put kada radim izložbu to je kraj jednog perioda, tako da ću teško ovo ponovo raditi. Mnogo sam uživao dok sam crtao, ali sada se upuštam u neke druge stvari i neću imati više vremena. Možda ponekada još izađe neka ovakva slika ili crtež – priča Ćurčin kome su Boka i more glavni motivi, jer to je njegovo okružunje.
Ćurčin, koji je studirao na cetinjskom FLU na odsjeku za grafički dizajn, kao osnivač Hercegnovskog flmskog festivala, kaže da je pored američkog pop arta koji je sve izvukao iz stripova, ovo drugi način da se primjeni stripski zanat.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code