Početna Društvo Crveni krst Crne Gore obilježava 144 godine postojanja: Brojne aktivnosti u Herceg...

Crveni krst Crne Gore obilježava 144 godine postojanja: Brojne aktivnosti u Herceg Novom

4

Sjutra počinju Dani Crvenog krsta, koji će trajati do 6. decembra i tokom kojih će ova organizacija predstaviti programske aktivnosti i pozvati zainteresovane da se uključe u ispunjavanje njihove humanitarne misije.

Glavni nosioci aktivnosti biće opštinske organizacije Crvenog krsta širom Crne Gore, čiji će volonteri upoznati sugrađane sa osnovama prve pomoći, načinima pružanja podrške starijim osobama i ostalim ranjivim grupama, značaju dobrovoljnog davanja krvi, djelovanju u nesrećama…

U OO Crevnog krsta Herceg Novi tim povodom pripremaju nekoliko aktivnosti, kojima će obilježiti Dan Crvenog krsta, zatim 1.decembar – Međunarodni dan borbe protiv side i 5. decembar – Međunarodni dan volontera, najavljuje koordinatorka, Mira Krsmanović:

“U subotu 30. novembra, organizovaćemo sabirnu akciju prikupljanja pomoći za socijalno ugrožene građane Herceg Novog. Kao i ranijih godina, akcija se organizuje u 4 marketa: HDL Laković u Igalu, VOLI Igalo, IDEA Herceg Novi i Super IDEA u Zelenici. Tada će 32 naša volontera, sa propratnim materijalom i korpama, prikupljati pomoć, ukoliko Novljani budu htjeli da doniraju i učestvuju u akciji i ovog puta”, kaže Krsmanović.

Građani mogu donirati osnovne životne namjernice – brašno, šećer, ulje, pašte i slično, uz proizvode za održavanje higijene. Sva pomoć sortiraće se u OO CK Herceg Novi, uz donacije iz Crvenog krsta, koje će nakon toga biti podijeljene socijalno ugroženim građanima. Akcija će trajati od 9 – 17 h.

Raspodjela će se obavljati prema spisku ugroženih Centra za socijalni rad i evidenciji OO CK Herceg Novi, pa Krsmanović očekuje da će i ovog puta pomoć dobiti oko 200 porodica.

Iako još ne raspolaže preciznom evidencijom, OO CK Herceg Novi, od početka godine opslužila je preko hiljadu porodica  odjećom i obućom, a u drugim vidovima pomoći, opsluženo je oko 400 porodica, ističe ona.

Međunarodni dan borbe protiv side, 1. decembar, biće obilježen u OO CK predavanjima na tu temu za osnovce i srednjoškolce, na kojima će učestvovati predavači Crvenog krsta Crne Gore, ali i iskusniji volonteri.

Međunarodni dan volontera, 5. decembar, biće takođe obilježen predavanjem za osnovce i volontere, na kojem će biti upoznati sa osnovama volonterskog rada.

Volonteri Crvenog krsta Crne Gore najavili su posjetu vrtićima širom Crne Gore, kako bi ih upoznali sa značajem humanitosti.

U OO CK Herceg Novi aktivno je 50 volontera, osnovaca i srednjoškolaca.

4 Komentari

  1. Super vam je akcija, samo bi bilo još bolje da i ostalim danima nešto radite, a ne samo dva dana u godini. Jer kad im se donese odjeća (čista i očuvana) u prostorije, gospoda to vrate i kažu ti da moraš opeglati i sortirati….jer se njima to otprilike ne radi. Pa onda tako prije završi kod kontejnera nego da se da nekome kome stvarno treba. Hvala

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code