Crveni krst Herceg Novi: Budimo složni i udruženi u humanitarnim akcijama

Crveni krst Herceg Novi: Budimo složni i udruženi u humanitarnim akcijama

2
Podijeli

Za opštinsku organizaciju Crvenog krsta Herceg Novi 2017. je bila uspješna godina, jer su uz pomoć volontera i ljudi dobrog srca uspjeli, makar privremeno, da pomognu socijalno najugroženijim porodicama.

U čitavom nizu aktivnosti najznačajnije su bile dvije velike sabirne akcije, u kojima je prikupljena hrana, obuća ili odjeća, u 4 hipermarketa. Pomoć je distribuirana za 400 porodica, kaže za Radio Jadran, koordinatorka OO CK, Mira Krsmanović.
Ona je navela i druge uspješno relizovane obaveze iz godišnjeg „kalendara“ :

Picerija i restoran

„Tokom januara smo podijelili 10 invalidskih kolica. U februaru smo uz pomoć CKCG u životnim namirnicama i hrani opslužili oko 30 porodica. Početkom aprila u JUSMŠ Ivan Goran Kovačić, za učenike 9 odjeljenja maturanata organizovali smo predavanje o dobrovoljnom davalaštvu krvi. Predavanje su održali volonteri-srednjoškolci, uz pomoć doktora Odjeljenja za transfuziju bolnice Meljine“, kazala je Krsmanović.

Od 20. aprila do 1. juna organizovane su pripreme ekipa za pružanje Prve pomoći. Obučeno je 15 ekipa podmlatka i omladine. Od 13-14. maja u 4 hipermarketa organizovana je prva sabirna akcija, u kojoj je učestvovalo 36 volontera CK, koji su, uz pomoć donatora, prikupili pomoć za 200 porodica.
Početkom maja Domu starih u Risnu distribuirano je 45 invalidskih kolica, a svim bebama rođenim u Nedjelji Crvenog krsta dostavljeni su bebi paketići.

Krajem maja, upriličeno je 45. Opštinsko takmičenje u pružanju prve pomoći.

Krajem avgusta, za 3 novska preduzeća, odnosno 6 polaznika organizovana je edukacija iz pružanja prve pomoći.
Međunarodni dan prve pomoći obilježen je 7. septembra, tako što su na 10 punktova 10 volontera dijelili flajere o značaju pružanja prve pomoći.

Kako dalje navodi naša sagovornica, 19. septembra organizovali su akciju prikupljanja pomoći za Roberta Ilića i njegovo troje maloljetne djece, koji žive u veoma teškim uslovima u novskom zaleđu.

Početak oktobra obilježila je radionica u okviru projekta „Ruka ruci“, za srednjoškolce JUSMŠ Ivan Goran Kovačić.
Zatim je u novembru, 18. i 19. organizovana još jedna velika sabirna akcija u 4 hipermarketa. Tokom dvodnevne akcije, 64 volontera prikupilo je hranu i higijenu za 200 porodica u gradu, koji su u stanju socijalne potrebe.

U svim aktivnostima, zajedno sa volonterima i građanima, uspjeli da obezbijede pomoć za 50 samohranih majki, 520 djece, 420 socijalno ugroženih lica i 370 onih kojima je pomoć potrebna povremeno.

Krsmanović je zahvalna svim Novljanima i preduzećima koji su se odazvali svakoj akciji Crvenog krsta, učinivši da se zajedničkim snagama što prije prikupi pomoć sugrađanima koji su u teškom stanju.

“Čestitam predstojeće novogodišnje praznike uz želju da i u 2018. godini budemo jednako udruženi i složni za pomoć onima koji se svakodnevno bore za hranu, komad odjeće ili obuću, nerijetko i krov nad glavom” – poručila je Krsmanović.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code