Čuvati vodne resurse Crne Gore i tražiti održiva rješenja

Čuvati vodne resurse Crne Gore i tražiti održiva rješenja

0
Podijeli

Svjetski Dan voda, 22. mart, ove godine je obilježen na Žabljaku 1. Međunarodnom konferencijom na temu „Vizija održivog upravljanja vodovodnim resursima u XXI vijeku“.

Pored JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ konferenciju su organizovale i internacionale asocijacije Međunarodno udruženje vodovoda u slivu rijeke Dunav i Evropska benčmarking saradnja, a uz podršku Svjetske banke, Ministarstva održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore, kao i opština Žabljak, Nikšić i Tivat.

Picerija i restoran

Vođena je rasprava o nekoliko globalnih tema: pristupni pregovori i Poglavlje 27, regulacija vodovodnih preduzeća u Crnoj Gori i regionu, njihova transformacija i agregacija, benčmarking i finansijska efikasnost, te regulacija smanjenja gubitaka vode. Konferenciji prisustvuje više od 80 predstavnika vodovodnih preduzeća, regulatora, nadležnih institucija i prestižnih međunarodnih organizacija iz 12 država Evropske unije i regiona.
U ime Vlade Crne Gore konferenciju je otvorio državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Saša Radulović:

„Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda na globalnom nivou je upravo ‘Priroda za vodu’, čime se želi ukazati na neophodnost traženja prirodnih i održivih rješenja kojim će se odgovoriti na rastuće globalne izazove u ovoj oblasti.

Vlada Crne Gore usvojila je pregovaračku poziciju za Poglavlje 27, i sada je u fazi usaglašavanja zajedničke pozicije u Evropskoj komisiji. Tim povodom, posebno želim da pozdravim našeg prijatelja i konsultanta u procesu pregovora, g. Helmuta Bloha, koji će pomoći Crnoj Gori da uspješno sprovede pregovarački proces, a vjerujem potom i zatvori sva pitanja koja postavlja Poglavlje 27.“- istakao je Radulović.

Skupu se takođe obratio i izvršni direktor Evropskog udruženja vodovoda, Milo Fiasconaro, koji je, između ostalog, ozvaničio da će ova krovna asocijacija u Evropskoj uniji na prvom sljedećem sastanku Upravnog odbora primiti, kao punopravnog člana, JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ zbog izvanrednih rezultata i značaja koje preduzeća ima po politiku vodosnabdijevanja u Crnoj Gori.

„Ovo najveće udruženje javnih vodovoda u Evropi, koju je 2008. godine osnovalo šest kompanija iz tri evropske zemlje. APE danas ima više od 60 članova iz 12 zemalja, među kojima su vodovodni sistemi najvećih evropskih gradova poput Pariza, Milana…“

Skupu su obratila Patricia Lopez iz Svjetske banke, zatim Philip Weller iz Udruženja vodovodnih preduzeća u slivu rijeke Dunav, ekspert za vode pri Evropskoj komisiji, Helmut Bloech. Predsjednik Opštine Žabljak, Veselin Vukićević istakao da je, zahvaljujući Vladi Crne Gore i Regionalnom vodovodu tokom 2017. godine, riješen veliki problem u vodosnabdijevanju, zbog čega je taj grad zabilježio rekordnu turističku sezonu:

„Vlada Crne Gore je posljednjih desetak godina riješila skoro sve infrastrukturne pretpostavke za ubrzani razvoj Žabljaka i sada je biznis zajednica na potezu da prepozna šansu i što prije pokrene izgradnju velikih hotela na Žabljaku“- istakao je Vukićević.

Direktor Regionalnog vodovoda, Goran Jevrić, je zahvalio međunarodnim partnerima koji su odlučili da se skup organizuje u Crnoj Gori i istakao da je Žabljak opština koja potvrđuje da Crna Gora zna kojim putem treba ići.

„Prije 27 godina, upravo na Žabljaku, usvojena Deklaracija o proglašenju Crne Gore kao prve ekološke države na svijetu. Budući da zaštita životne sredine nema alternativu, čuvajući prirodu mi čuvamo i vodne resurse koji sve više postaju strateški resurs Crne Gore kojim moramo na održiv način upravljati“- poručio je Jevrić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code