DA LI JE I ZAŠTO UTIHNUO KRIK ZA SPAS MAMULE?

DA LI JE I ZAŠTO UTIHNUO KRIK ZA SPAS MAMULE?

155
0
Podijeli

Grupa sa FB ”Neka se čuje krik za spas Mamule” koja je preko noći uzburkala javnost samim pojavljivanjem, a zatim i organizovanjem potpisivanja peticije, ima trenutno 12.287 članova. Fizičkih potpisa peticije ima oko 4.000, a on line 1.373.

Da bi se pred crnogorskom Vladom ponovo našla ova tema potrebno je 6.000 potpisa. Sam pogled na brojke, jasno ukazuje da je splasnula energija građana za ovu akciju, jer inicijatori su očekivali da će do ovog broja doći lako.
Ovo nam potvrđuje inicijator čitave kampanje, Mirko Lazarević, koga smo pitali zašto je došlo do naglog pada zainteresovanosti za nešto što je djelovalo kao izvjestan uspjeh iskazivanja građanske volje.
– Mislim da je nakon održavanja vanredne sjednice u lokalnom parlamentu, o ovoj temi, u javnosti na neki način plasirana nepotpuna informacija, koja je ukazivala da je tender srušen – kaže nam Lazarević.
On pojašnjava da je u nekim dnevnim novinama, bombastičan naslov upućivao da je tako, te da je to možda razlog što su ljudi mišljenja da je ”Mamula i spašena”.
Na pitanje da li smatra da su jednu građansku i iskrenu inicijativu političari samo iskoristili za ubiranje poena, on kaže:
”Očekivali smo to, ali ciljevi grupe nisu promjenjeni, ideja ostaje i istrajavaćemo i dalje u namjeri, a u tom pravcu se kreću i naše dalje akcije”.
Ovog vikenda u Kotoru i Herceg Novom, na trgovima će biti organizovano još jedno potpisivanje peticije, a o terminu će javnost uskoro biti obavještena. Takođe postoji mogućnost pripajanja fizičkih i on line potpisa, kaže Lazarević.
Podsjećamo da su bez konsenzusa novski odbornici usvojili
dva zaključka, opozivanje javnog poziva za učešće na Međunarodnom javnom tenderu za davanje u dugoročni zakup lokaliteta i ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula i obustavljanje odlučivanja u okviru ovog tendera. I treći, da se Opštini Herceg Novi ustupi na korišćenje i upravljanje ostrvo Lastavica sa Mamulom, takođe je prihvaćen.
Jedino saglasje u lokalnom parlamentu postignuto je oko zaključka koji je predložio odbornik Predrag Anđelić da se nastavi sa dijalogom i okruglim stolovima o načinu valorizacije ostrva sa svim relevatnim stručnjacima i građanima, uz što manje učešće političara.
Da će tako i biti najavljuje i Lazarević, jer sa predstavnicma resornog minstarstva dogovara održavanje okruglog stola, u drugoj polovini marta.
– Državna studija lokacije za Mamulu rađena je 2011. godine i razgovaraćemo upravo na tu temu, kao i šta se do sada promjenilo u odnosu na taj projekat – kaže on.
Da su razgovori neophodni potencirao je i ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code