Početna Društvo Đacima besplatni voće, povrće i mliječni proizvodi od naredne školske godine

Đacima besplatni voće, povrće i mliječni proizvodi od naredne školske godine

6

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja realizovaće program – Šeme za škole, koji podrazumijeva besplatnu podjelu voća, povrća, mlijeka i mlječnih proizvoda djeci tokom školske godine, radi poboljšanja njihovih prehrambenih navika i promocije zdravih stilova života kod najmlađih.

Mogućnost da u Crnoj Gori počne realizacija ovog programa, koji je vrlo popularan i uspješno se realizuje u zemljama EU, Ministarstvo je definisalo u ovogodišnjem Agrobudžetu, a planirano je da se za početak realizuje pilot projekat tokom naredne školske godine.

Radi pripreme i definisanja modela realizacije Programa voće, povrće, mlijeko i mlječni proizvodi za škole, koji bi najbolje odgovarao Crnoj Gori, prethodnih dana održana je TAIEX radionica na kojoj su eksperti iz Poljske i Slovačke predstavili način uspostavljanja i funkcionisanja „Šema za škole“ u EU i iskustvo svojih zemalja, saopšteno je iz Ministarstva.

„Školske šeme u zemljama članicama EU su vrlo dobro prihvatile škole, djeca i roditelji, što pokazuje podatak da se na nivou zemalja članica primjenjuje u više od 90 odsto, prije svega, osnovnih škola. Kako su istakle ekspertkinje Monika Niewiarowska iz Poljske i Viera Baričičová iz Slovačke, svaka država može da definiše model organizacije posla i distribucije proizvoda školama, ali ono što je zajedničko svima je puna uključenost nadležnih ministarstava za poljoprivredu, prosvjetu i zdravlje“, čulo se na radionici.

Prema riječima načelnice Odjeljenja za ekonomske analize Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Kristine Lapčević, Crna Gora je u prethodnom periodu uspostavila pravni osnov za uvođenje ovog programa. Ona je istakla ambiciju i spremnost Crne Gore da krene sa sprovođenjem ovog programa koji će se finansirati kroz agrobudžet, a kasnije, članstvom u EU, iz evropskog budžeta.

Program Školskih šema, kako je ocijenila predstavlja investiciju u budućnost naše djece i podrazumijeva, osim podjele obroka u vidu svježeg voća, povrća i mlječnih proizvoda i prateće edukativne programe, u vidu predavanja o zdravoj ishrani, nastave na poljoprivrednim gazdinstvima, časova degustacije i dr.

 

6 Komentari

  1. Ko roditelju garantuje da je voce ekolosko i zdravo?Jabuka se od zametanja do berbe prska nekoliko puta i nama prodaje. Jedina garancija da je neprskana je CRV.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code