Đačke autobuske karte nijesu ukinute, a jesu li poskupile?

Đačke autobuske karte nijesu ukinute, a jesu li poskupile?

12
Podijeli

images_slike_razno_gradski_autobus_blue_lineGrupa roditelja hercegnovskih đaka ponovo ukazuje na neopravdano ukidanje đačkih karata i uvođenje prevoza za đake u međugradsku skuplju mrežu. Premda je o tome Radio Jadran već pisao i govorio, očigledno za neke roditelje problem i dalje postoji. Okrivljuju domaćeg prevoznika, kompaniju Blue line, gdje i dalje tvrde da niti su karte ukinute niti poskupile.
Cijena đačke karte od Novog do Kotora i nazad iznosila je 35 eura mjesečno, priča nam jedan od roditelja. No, sada u Blue line-u traže 59 eura, uz obrazloženje da je za đake bolje da imaju mogućnost korišćenja međugradske mreže prevoza.
U Ministarstvu pomorstva i saobraćaja potvrdili su roditeljima da su ukinute đačke karte, odnosno da se prešlo na međugradsku mrežu prevoza, ali da nemaju uticaja na formiranje cijena. I dalje je na snazi odluka Ministarstva prosvjete, po kojoj participiraju sa 20 odsto u iznosu kompletne cijene đačke karte. Zato su roditelji ljuti što uprkos participaciji Ministrastva prosvjete, moraju djeci za prevoz plaćati 10 eura više.

Odgovor Blue line-a: Samo prividno povećanje cijena

Picerija i restoran

Izvršni direktor Blue Line-a, Ivan Lučić, objasnio je da je na osnovu Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, Pravilnika o kriterijumima i načinu prijema učenika u domove, i ostvarivanja prava na participaciju prevoza i uputstva Ministarstva prosvjete o ostvarivanju prava na participaciju troškova prevoza učenika u gradskom i prigradskom prevozu školske 2015/2016 godine došlo do promjene:
– Učenici kupuju mjesečne karte kod prevoznika po punoj, neparticipiranoj cijeni, a škola je dužna učenicima koji ostvaruju pravo na participaciju, uplatiti iznos participacije na njihov žiro račun.
Prije donošenja Pravilnika Ministarstva prosvjete, učenici su direktno od prevoznika kupovali mjesečne karte po participiranoj cijeni, a prevoznik je preko škola ostvarivao pravo na participaciju kod Ministarstva prosvejete.
Prividno povećanje cijena zbog primjene novog Pravilnika, načina ostvarivanja prava nije realno i ne opterećuje učenike i roditelje, jer će se njima finansijska sredstva od participacije prevoza na kraju vraćati na njihove žiro račune – tvrdi Lučić.
On smatra da roditelji koji se žale na povećanje cijena karata nisu dobro informisani, jer do povećanja cijena karata nije došlo.
– Molimo da se u školama informišu na pravi način. Sa početkom primjene novog Pravilnika, obavještenjima u autobusima i školama informisali smo na vrijeme učenike i nastavnike – istakao je Lučić.
On je dodao i da je svakodnevno oko 30 polazaka na različitim linijama u gradskom i prigradskom linijskom saobraćaju u Herceg Novom, namijenjeno isključivo za prevoz đaka. Međutim, đaci koriste gotovo sve linije gradskog i prigradskog prevoza.
Oko 520 đaka iz Herceg Novog koriste mjesečne karte za prevoz od kuće do škole. Takođe 15 đaka iz Herceg Novog, putuje u školu u Kotor, oko 40 u Tivat, a oko 40 sa Luštice putuje u Radoviće i oko 10 njih sa Luštice putuje u školu u Tivat.
– Mjesečne pretpaltne karte učenika opsnovnih škola koštaju 18 eura, a učenike srednjih škola 24 eura. Cijena mjesečnih karata za učenike osnovnih i srednjih škola formiraju se na osnovu najniže cijene pojedinačne karte.Radi povećanja mobilnosti, pospješivanja vannastavnih aktivnosti a kao posebni pogodnost svi učenici u Herceg Novom od strane prevoznika Blue line za cijenu mjesečne karte za prevoz od kuće do škole dobijaju mjesečnu pretplatnu markicu za neograničeno broj vožnji, svim danima u mjesecu – objanio je Lučić.

Škole primjenjuju novi Pravilnik

Prema riječima direktora SMŠ „ Ivan Goran Kovačić“, Momira Dragićevića, škola prikuplja podatke o djeci koja koriste prevoz za razdaljinu preko pet kilometara, po uredbi Ministarstva prosvjete. Podatke o djeci unose razredne stariješine u aplikacije.
– Djeca donesu virman da su platili, mi ga iskopiramo i zajedno sa spiskom djece šaljemo Ministarstvu prosvjete. Onda Ministarstvo uplaćuje participaciju u iznosu od 20 % mjesečne cijene karte. Jedino za djecu korisnike materijalnog obezbjeđenja, participacija iznosi 50%. Škola je u Prvoj banci otvorila žiro račune, a od djece i roditelja uzela matične brojeve i ostale podatke. To je zadatak škole, a sa kreiranjem cijene karte nemamo ništa – tvrdi Dragićević.
Inače, Opština Herceg Novi je raspisala tender za prevoz građana, a u tu kategoriju spadaju i učenici koji prevoz koriste do škole. Ministarstvo uplaćuje sredstva na žiro račun škole, a škola virmanom prebacuje na račun u banci. Banka potom novac distribuira po partijama za svako dijete.
– Škola potom ima obavezu da Ministarstvu dostavi kopiju virmana kojom dokazuje da su novac uplatili u banku. Uputstva za novi Pravilnik smo dobili u junu prošle godine, a stupio je na snagu u septembru. Uplata je redovna i prije dva dana su prenijeta sredstva za učenike koji putuju iz drugih opština. Iz naše Opštine prvi put je 197 učenika dostavilo kopirane virmane, a prošlog mjeseca samo 90 učenika. Ne znamo šta je problem, da li lijenost ili nešto drugo – kaže Dragićević.
Nakon svega jasno je da je samo iskomplikovana procedura oko refundacije i plaćanja đačkih karata. Možda to nekim roditeljima ne odgovara i vide stvari kao poskupljenje karata.

12 Komentari

  1. Stvar je u tome da je ukinuta karta ‘na cjepkanje’ koja je kostala 35e na relaciji HN-Kotor koju su kupovali skoro svi ucenici..Sada postoji samo ta karta od 59e koja je prije bila 49e,sve isto samo je markica zute boje,dobro Ministarstvo vraca 12e na ziro-racune to je odlicno,kad ce vratit samo Bog zna..Znaci te karte od 35e su potpuno ukinute za HN-Kotor relaciju i postoje samo karte od 59e.
    Nije se moglo napraviti da to isto Ministarstvo vraca 12e od tih karti od 35e? Da budu 47e i da onda Ministvarstvo vraca 12e,to se nije moglo napravit,a nije se moglo napravit jer neko oce da mazne te pare,a zna se ko..Blue line..Autobusi se raspadaju,kako oni stizu do Kotora/Tivta to niko ne zna

  2. Ostavite ljude vise na mir da rade, puna podrška porodici Lucic, lakse je uspeti u tudjem gradu i zemlji nego u Svom gradu! Tuzno! Uzorna i uspešna porodica al uspeh se ne prasta od strane licemera i gmizavaca koji nista u zivotu nisu uradili!

  3. Blu line je ukinuo mogucnost kupovine mjsecne karte za prevoz ucenika, kako to u zargonu zovu, “na cjepanje” cija cijena je bila 35 eura, a koju su mnogi ucenici koji putuju u Kotor kupovali. A i to je bilo previse u odnosu na kvalitet usluge koju pomenuti prevoznik pruza- tehnicka ispravnost autobusa, nedovoljan broj sjedista u odnosu na broj ucenika, nervozni vozaci, placanje karte 2 eura u jednom pravcu do Kotora ako ucenik zaboravi da ponese pretplatnu kartu… S obzirom na monopolski polozaj, moze im bit…a na zalost, kao i za mnoge druge nuspojave, najbolje je cutati…

  4. Citiram :”Svi đaci, studenti, trudnice i porodilje, kao i građani stariji od 65 godina, imaće besplatan gradski prevoz, a opština će snositi troškove autobuskih karata za studente master i doktorskih studija iz Herceg Novog” (strana 11, boldirano, IZBOR, Dokumenta – Novi ima šansu!).

  5. Ovo se zove bezobzirno p******* roditelja od strane monopolisanog prevoznika blu lain. Nasli pa zasli, da se bogate od djackog prevoza i da na bezobziran nacin zavlace roditeljima ruku u itako osiromasene budzete. Tu im svesrdno pomaze Ministarstvo prosvete sa komplikovanim pravilnikom i uplatama preko prve banke. Zar nije predhodna procedura bila jednostavnija i postenija. Ucenici su dobijali od prevoznika povlastenu cijenu karte a prevoznik je refundirao troskove do pune cijene preko ministarstva. Prevoznik blu lajn drzi monopolske cijene jos od 2002 godine na koje ne moze niko da utice i tako se bogate i ostvaruju ekstra profit.

  6. pravilnik je tu da bi se karte placale u punoj cjeni tj. da sad vise nece blueline pritiskati ministarstvo za dug koji nastaje participacijom u kartama vec ce to raditi roditelji a sa narodom je laganica

  7. gospodine lucicu tvrdite ds karte nijesu poskupile a ja ssm licno do proslog mjeseca placao pojaznu kartu 49 e ovaj mjesec je 59e ako nije poskupila karta ko uze ono deset eura

Ostavite komentar

*

code