DAJEM KRV, DAJEM ŽIVOT I ŽIVIM ZDRAVO

DAJEM KRV, DAJEM ŽIVOT I ŽIVIM ZDRAVO

406
0
Podijeli

epcg davaoci1Povodom 14. juna svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, Klub dobrovoljnih davalaca Elektroprivrede Crne Gore organizovao je akciju dobrovoljnog davalaštva u Herceg Novom, kako bi uoči sezone popunili potrebe zdravstva u ovoj opštini. Odazvalo se preko 20 članova novoosnovane podružnice iz Hreceg Novog, ali i iz Nikšića.
– Imamo oko 200 aktivnih dobrovoljnih davalaca, humanista koji daju sebe za nečije zdravlje ili život, ali možemo se pohvaliti za još 400-500 članova koji nam pomažu. Tako smo riješili Statutom našeg kluba. Oni dobrovoljnim izdvajanjem, od najmanje 1. eura iz zarada, doprinose da Klub normalno funkcioniše – ističe predsjednik Kluba dobrovoljnioh davalaca krvi Elektroprivrde Crne Gore, Mitar Vučković.

Pored aktivista u Nikšiću, gdje je sjedište kompanije Klub dobrovoljnih davalaca krvi Elektroprivrede ima Podružnice u Plužinama, gdje je HE Piva, u Pljevljima, gdje je TE Pljevlja i u Beranama, a od prošle godine i u Herceg Novom.
epcg davaoci3– Ovo je prva akcija koju radimo na području opštine Herceg Novi. Učestvuju članovi EP i naše Podružnice. Odziv je zadovoljavajući i koristim prliku da se svima zahalim što su dali dio sebe za nečije dobro, za spas nečijeg života. I ja sam dobrovoljni davalac i mislim da svaki zdravi čovjek to treba da bude, da ne misli puno kome će poći njegova krv, neka pođe onome kome je napotrebnija. Svaki čovjek osjeća određenu sreću zbog toga što je pomogao da se nečiji život spasi i produži – priča predsjednik Podružnice dobrovoljnih davalaca krvi Kluba EP u Herceg Novom, Ratko Milović.
On ne zna koliko je do sada puta dao krv, osjeća se bolje svaki put kada to uradi. Iz nikšićke Podružnice došla je Snežana Banović i kaže da je, sa pet put puta dobrovoljnog davalaštva, tek početnik.
– Nekada je meni trebala krv, a ja sam sada dobro i mogu da dam drugome, nije bitno kome dajem, samo da pomognem.
krvNenad Stoimirović iz hercegnovske Elektrodistribucije od 1985. je dobrovoljni davalac:
„Ima jedan citat – da ruka dajućega nikada ne oskudjeva ako je već priroda odredila da možemo da dajemo nešto drugima, kao što je krv, koja je život, nikada nijesam razmišljao da li ću da se učlanim u ovakvo društvo. Nije mi bilo bitno da vodim evidenciju koliko puta sam dao krv, jer kako kažu, šta misliš i želiš, tako će ti se u životu i vratiti. Ovo je nešto najhumanije, a pročitao sam da će u Crnoj Gori početi i doniranje organa, pa ću se najvjerovatnije i tu učlaniti”.
I Jovo Adžić je došao iz Nikšića. Zatičemo ga dok daje 450 ml dragocjene tečnosti i višegodišnji je davalac. Kaže da je i zdravo davati krv nekoliko puta godišnje, a pri tom ništa ne može zamjeniti osjećaj kada znate da je vaša krv nekome produžila život.
bolnica transfuzijaNa odjeljenju za transfuziju Opšte privatne bolnice Meljine dr Krunoslava Burić tvrdi da su potpuno osposobljeni za ovakve akcije i za obradu i čuvanje krvi.
– Imamo sve mogućnosti da radimo po svjetskim normama. Sve davaoce prvo ljekarski pregledamo, izmjerimo hemoglobin, pritisak, naparvi se anamneza kako bismo isključli one davaoce čija krv bi mogla nepovoljno da utiče ili na primaoce ili na njih same. Ovakva krv se dodatno testira na određene bolesti, hepatitis, HIV i sifilis. Moram reći da je naša populacija prilično zdrava. Zna se desiti da utvrdimo postojanje hepatitisa B i C, ali za deset godina koliko ovdje radim nijesmo naišli ni na jedan slučaj zaraženog HIV-om.
Odjeljenje za trasfuziju u Meljinama posjeduje kartone svih dobrovoljnih davalaca krvi, iako ne funkcioniše kao klub, dobra su logistička podrška u svim situcijama kada je krv neophodna. Inače,
Klub dobrovoljnih davalaca Elektroprivrede Crne Gore je 2009. proglašen za najaktivniji u Crnoj Gori. Pridružuje mu se sve veći broj mladih. Pored zaposlenih u Elektroprivredi Statutom Kluba je regulisano da dobrovoljni davalac i član može biti svako ko je zdrav i sposoban i koji prihvata kodeks dobrovoljnosti, besplatnosti i anonimnosti.epcg davaoci4

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code