Početna Društvo Dajmo podršku djeci oboljeloj od kancera : Zlatni mjesec nade

Dajmo podršku djeci oboljeloj od kancera : Zlatni mjesec nade

1

Udruženje roditelja djece oboljele od kancera Fenix Crna Gora prvi put u Crnoj Gori, aktivnostima u Herceg Novom, obilježiće danas i sjutra septembar Zlatni mjesec nade i podrške za djecu/adolescente koja se liječe od raka.

Tim povodom zgrada Opštine i Sat kula biće od 19 h osvijetljeni zlatnom bojom, koja simbolizuje snagu, hrabrost, istrajnost djece koja se liječe od raka. Dan kasnije, u subotu, 22. avgusta, na glavnom gradskom trgu, od 9 h, dijeliće zlatne vrpce i balone kao i informativni flajeri “Rano prepoznavanje simptoma bolesti”. U programu će osim članova udruženja učestvovati i članovi volonterskog kluba “Tačka oslonca” JUSMŠ “Ivan Goran Kovačić” iz Herceg Novog.

Predsjednica Udruženja, Dijana Stojanović, za Radio Jadran objašnjava da ovakvim „akcijama“, u trenutku, nijedno dijete konkretno ne može imati korsiti, ali, dugoročno gledano, upravo zahvaljujući sličnim događajima, ukazuje se na problem i ubrzvaju rješenja.

Jedan od rezultata ovakvih akcija je i rekonstruisano Odjeljenje za hematologiju i onkologiju u Institutu za bolesti djece, otvoreno prošle godine.
Od kancera godišnje u Crnoj Gori oboli oko 20 mališana.

– Kažu da je dječiji kancer izlječiv u 80% slučajeva, ali sve zavisi od vrste kancera, jer ne možemo govoriti uopšteno. Ipak, dječiji kancer ima veće šanse za izlječenje od onoga kod starijih, iako ne postoje konkretni ljekovi za njega. I djeca primaju ljekove kao i odrasli, u stvari koriste iste citostatike, ali u manjim dozama – objašnjava ona.

Nakon sumnje na dječiji kancer, djeca iz Crne Gore prve preglede obavljaju u Institutu za bolesti djece u Podgorici, a nakon toga dijagnostiku u Beogradu. Crnogorski Fond zdravstva daje kontinuiranu, punu podršku za liječenje djeci oboljeloj od kancera, ističe Stojanović, naglašavajući konstantno dobru saradnju.

Potvrda tome je uspostavljanje saradnje između Fonda i inostranih klinika za liječenje neuroblastoma, leukemije, limfoma i sarkoma. Za navedena oboljenja Fond ima potpisan ugovor sa turskom klinikom Acibaden, Univerzitetskom klinikom u Frankfutu, Institutom za onkologiju iz Đenove i Institutom Ricoli iz Torina. Troškove liječenja pokriva Fond.

Stoga, iz ovog Udruženja pozivaju Novljane da se pridruže i omasove kampanju, jer se na problem stalno mora ukazivati. Neophodno je da se građani fotografišu pored zlatno osvijetljenih institucija i da slike postave na svoje Fejsbuk i Instagram naloge sa hashtagom #lightupgold #zasvijetlizlatno u znak podrške djeci koja se liječe od kancera.

1 komentar

  1. Fond ima potpisan ugovor samo sa onim klinikama od kojih ima dobru korist al ne i gdje djeca mogu dobiti adekvatno liječenje. Na žalost svi smo svjedoci koliko puta i na koje načine su se skupljala sredstva za dječicu, na žalost ta dječica su nas i napustila prerano. Milice Ć. pocivaj u miru mali anđele, Iva- osmjehu naš najljepši nedostaješ nam… Naši anđeli su se borili, građani su skupljali novac za njihovo liječenje, njihovi drugari su sakupili novac koji fond nije htio da uplati jer njihova politika ne pokriva troškove.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code