Početna Društvo Dajte podršku malim privrednicima iz Herceg Novog: Kupujmo ili koristimo njihove proizvode...

Dajte podršku malim privrednicima iz Herceg Novog: Kupujmo ili koristimo njihove proizvode i usluge

9

Iz hercegnovskog NVU Ruke, koje je organizator originalnih stađunskih fešti, apelovali su na sve koji su u mogućnosti da, s obzirom da aktuelnu epidemiološku situaciju, podrže male privrednike. Kako kažu, sada neki od njih vode borbu za opstanak, pa preporučuju kupovinu kod njih.

“Znate li zanatlije koji stvaraju čuda? Muzičare ili možda trenere, terapeute, kozmetičarke, šminkerke, frizerke ili masere? Ugostitelje, cvjećarke, vlasnike malih radnji ili malih biznisa? Kupujte svaki božićni poklon od poznanika, da ga podržite! Od komšije koji nešto proizvodi i nudi, direktno od umjetnika, od muzičara koji prodaje CD-ove, kupujte vaučere za smeštaj, podržite prijatelja koji nudi nešto na internetu. Neka novac teče običnim ljudima, čiji opstanak i praznici zavise od nas, a ne od velikih multinacionalnih kompanija. Tako će više ljudi imati srećan Božić”, zamolili su iz ovog udruženja.

Bez obzira na trenutnu situaciju, sagovornice Radija Jadran nijesu obustavile “proizvodnju”. Interesovanja ima, međutim, najveći problem su cijene proizvoda koje prave. Ipak, spremne su na kompromis, kako bi svi bili zadovoljni.

Anina unikatna odjeća,  poklon ukrasi od prirodnih materijala

Novska dizajnerka, Ana Kovačević iz Zelenike, osim izrade unikatne garderobe, šije dekorativne torbe, poklon kutije i ukrase za novogodišnje praznike, sve od prirodnih materijala.

“Koristim jutu i ručno rađenu čipku, ili heklane male stolnjake sušene u štirku koje “lijepimo” na jutu. Pomažu mi tri učenice JUSMŠ Ivan Goran Kovačić, koje lijepe ukrase, farbaju šišarke, stavljaju šljokice, pamučne postave. Osim torbi, imamo novogodišnje ukrase, torbe, nesesere, a svaka mušterija dobija poklon – torbicu, kutijicu, minđuše, narukvice brenda ANEX. Velike torbe su 30 eura I to je najskuplje, a kutije su od 5 – 10 eura u zavisnosti od veličine, neseseri sup o 7-8 eura. S obzirom da je sve ručni rad, mislim da su cijene prilagođene i sve je unikatno, po jedan komad”, priča Kovačević.

Interesovanja ima s obzirom na prednovogodišnju euforiju, a Kovačević napominje da asesoari nijesu za jednokratnu upotrebu:

“Dijelovi za novogodišnju jelku mogu se koristiti i na poklonima, kutijama I slično…. Materijale i dalje nabavljam iz Afrike, a nešto imam i od ranije. Uglavnom, za svakoga se može naći ponešto, počev od ukrasnih šišarki i sve su prirdoni materijali”, navodi Kovačević.

Kod Milanke sve dekoracije i suveniri za Novu godinu

Dugogodišnja terapeutkinja Instituta Simo Milošević, Milanka Lalović, u slobodno vrijeme se bavi takođe izradom novogodišnjih suvenira. Ljubav prema ručnom radu gajila je oduvijek, jer je to opušta i odvaja od svakodnevnih briga. Svoj rad prvi put predstavila je na ovogodišnjem Prazniku mimoze. Trebalo je da napravi malu izložbu i za 8.mart, međutim aktuelna epidemiološka situacija sve je izmijenila. Ipak, nastavila je da radi, a ovih dana izrađuje male novogodišnje borove, ukrasne kućice, uskršnja jaja od gipsa, ukrasne panjeve i slične dekoracije:

“S obzirom na predstojeće praznike, počela sam sada sa kućicama od drveta i kartona koji se kasnije oblaže akrilnim kitom za drvo da bi bile čvršće. Za jelkice posebno pravim fišeke od svega što preko godine mogu da uberem i osušim – šišarke, žireve i slično. Sjajne dekoracije obično kupujem i lijepim”, priča Lalović.

Proces izrade recimo ukrasnih panjeva traje obino 3 dana, najviše zbog procesa sušenja:

“Snijeg pravim od drvofiksa koji miješam sa akrilnom bojom koja nema mirisa, pomiješan sa kokosom ili skrobom, mada može i sa sodom bikarbonom, ali to još ne radim. Zatim se farba. Sve dekoracije mogu da se koriste više godina”, objašnjava Lalović.

Najviše, kako dodaje, košta vrijeme izrade, koje se ne može naplatiti, ali naša sagovornica kaže da mušterijama izlazi u susret, jer koliko god da je krajna cijena, čini joj se da je skupo. Porudžba ima, pa se za cijenu uvijek može dogovoriti:

“To je dopuna nekom kućnom budžetu, a s obzirom na situaciju, nastojim da svima izađem u susret. Recimo, jelkice koštaju po 6,7 eura, do 15 eura, koliko koštaju i kućice”, navodi ona.

S obzirom da za sada nemaju mogućnost javnog izlaganja, naše sagovornice, kao i mnoge vrijedne preduzetnike i preduzetnice sa kojima ovom prilikom nijesmo razgovarali,  zainteresovani mogu kontaktirati posredstvom društevnih mreža, Facebook ili Instagram.

9 Komentari

 1. Najveća pomoć bi bila da opština ili Ruke organizuju bazar na kome se ta roba može prodavat a sve drugo je prazna priča. Niko nas zapravo ne razumije jer nemamo đe prodavat. Nije valjda da da bi bazar koji je vanka ugrozio epidemiološku situaciju u gradu?

  15
 2. Svaka cast vrijednim i kreativnim zenama koje svoje slibodno vrijeme ispunjavaju mastovitim kreacijama. Kako se i gdje mogu vidjeti proizvodi ili kontakt telefon? Pisite i informisite o jos vise zena koje se bave izradom raznih sitnica, to ce im biti lijepa reklama,a nama omoguciti siri izbor za kzpovinu poklona za razne priluke. BRAVO ZA SVE VRINEDNE I MASTOVITE ZENE.

  18
  1
 3. “Neka novac teče običnim ljudima, čiji opstanak i praznici zavise od nas, a ne od velikih multinacionalnih kompanja.”
  ☝️E kad se ovo shvati bit će nam bolje svima. Na jednu stranu se zadužujemo a na drugu prosipamo , isti sto nas zadužuju poslije nas muzu kroz “strane investicije” i nezaštićeno tržište, na kraju ćemo završiti kao i svaka krava koja prestane da daje mlijeko.

  15
  1
 4. Predivne stvarcice, svaka cast na podrsci.
  Niko ne govori o kupovini dekoracije umjesto ljekova.
  Malo ljubavi dajmo, makar lijepim komentarom💙

  17
  3
 5. Budalaštine koje se sire facebook – om . Kao njima treba pomoć … pazi molim te ! A treba li nama običnim smrtnicima danas ikakva pomoć u ovakvoj epidemiološkoj situaciji . Pita li se iko koliko koštaju vitamini da preživimo ovaj jad .

  24
  33

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code