Damen i Adriatik Marinas preuzimaju Brodogradilište do Nove godine

Damen i Adriatik Marinas preuzimaju Brodogradilište do Nove godine

19
Podijeli

Konzorcijum koji čine renomirana brodogradilišna kompanija Damen iz Holandije i Adriatic Marinas/Porto Montenegro iz Tivta, koji su otkupili dio infrastrukture, trebalo bi do kraja godine da preuzmu Jadransko Brodogradilište Bijela, saznaje Radio Jadran.

Za 2,65 miliona eura vlasnici tivatske marine i njihovi partneri iz Holandije dobili su i svu imovinu u koncesionom krugu, osim upravne zgrade, kao i opremu koja je usko vezana za te objekte.

Picerija i restoran

Adriatik Marinas i Damen su jedini dostavili ponudu za dodjelu koncesije za 30-ogodišnje privredno korišćenje Luke Bijela, uz minimalno ulaganje od 20 miliona eura. Planiraju da se bave remontom jahti i megajahti. Međutim, prema našim saznanjima, koncesija im još nije dodijeljena.

Riječ je o prostoru u ograđenom krugu brodogradilišne luke sa operativnom obalom i gatovima, ukupne površine 108 hiljada kvadrata. Površina pod objektima zahvata nešto više od 25 hiljada metara kvadratnih, saopštio je ljetos novinarima premijer Duško Marković, tokom radne posjete Tivtu:

“Procedura je završena u Privrednom sudu. U toku su završni pregovori oko tendera za dobijanje koncesije koja treba da obezbijedi početak rada jedne nove kompanije koja će služiti za remont i izgradnju jahti. To je investicija koja treba u naredne tri godine da iznosi oko 20 miliona eura i da obezbijedi nova zapošljavanja za ljude iz ovog kraja”, rekao je tada predsjednik Vlade.

Konzorcijum je ponudu dostavio početkom 2016. godine, ali se čekao ishod stečaja u Brodogradilištu, odnosno trebalo je prvo da kupe imovinu, a dodatan problem predstavlja i grit koji je još u Bijeloj.

Stečaj u Brodogradilište je uveden polovinom 2015. godine i do sada je prodajom imovine, najviše zahvaljujići prodaji velikog i malog doka, namireno preko 70 odsto potraživanja.

Objavljeno je više javnih poziva za prodaju dijela imovine Brodogradilišta, a na posljednjem prodat je vozni park najpovoljnijem ponuđaču, firmi Autoprevoz Bajović d.o.o. iz Nikšića, za 107,530 eura.

U Brodogradilištu “dežura” 25 radnika

U Brodogradilištu je trenutno “aktivno” 25 radnika, koji brinu o preostaloj opremi, ali i tri broda koji su godinama na vezu. Mjesečno primaju minimalac od 193 eura, dok su ostali na Birou rada, ili u penziji, odnosno raskinuli ugovor uz otpremnine. Kako su nam ranije kazali neki od njih, nadaju se da će, uz dodatne obuke, biti posla za njih i u novoj kompaniji koja će remontovati jahte i megajahte, iako sa budućim vlasnicima još nijesu imali nikakvih razgovora.

Uz obalu ostavljena 4 broda

Nakon što je uveden stečaj u Brodogradilištu, posljednji remontovani brod koji je napustio Bijelu je Školski brod Jadran.

Na vezovima su još 4: “Sabrina” u vlasništvu kompanije “Neksan” iz Nikšića,  “Evropa 92”, brodovlasnika sa Malte, tanker “Boka Wave” pomorske agencije “Marko Balić” i motorna barkasa „Explorer“, čiji je vlasnik Regionalni centar za podvodna istraživanja iz Bijele.

19 Komentari

 1. jes,akcije…pa da vam daju ono što vam pripada…nijesu nikad ni pomislili o tome…ne,ne sve NJIMA,ODNOSNO NJEMU…PA KAD SVE PODIJELI SAMOME SEBI ,AKO ŠTO PREOSTANE IZA NJEGA,ONDA NARODU KOJI JE INAČE VLASNIK OPET NIĐE NIŠTA…TO JE BIO PLAN OD STARTA PRIVATIZACIJE…

  30
  1
  • Savina, ako si radio u Brodogradilistu, kao i ja, vrlo dobro znas sta imaju, ustvari nemaju da cuvaju. Lezinjaju dolje za 193€ plus onaj varijabilni dio koji je veci od tih 193€, kao sto je bilo od dana uvodjenja stecaja. A i ko je birao isto ne moram napominjat, tehnicki u saradnji sa sindikatom pomagali stecajnom da “odabere”. Opet, ako si radio tamo, znas poimence ko su ljudi, da ne prozivam ovuda po portalu, nije u redu.

   20
 2. Ti MITRE il neznam ko god da si puno pametujes,ti kao znas sta ce biti.U svacemu si zaprska,ti znas sta ce se gradit.Uzivaj u zivotu,podrzavas vlast i sve ono sto su unistili i rasprodali.

  45
  3
 3. Da li moze radio jadran da ispita , sta je sa onim zemljistem preko puta bucarskog terena oce li neko sredit one zgrade ili ce i dalje ko ruglo da izgleda

  44
 4. JE LI SRAMOTA TRENUTNU VLAST U HN STA URADISE OD HN , OD NEKAD LIJEPOG GRADA, CAK I PLATE U OPSTINU DEBELO KASNE, OVAJ MJESEC JOS NIJESU BILE
  NA SLEDECIM IZBORIMA SVI ZA DPS….

  16
  58
 5. Nazdravlje, samo neka grade svi marine a Brodogradiliše ih remontuje. To je sve ok samo se sa turizmom visoke klase pozdravimo. A neka se pune ovi koji su i do sada.

  41
  14
 6. KAKVE SMO MI BUDALE, DATI KOMPLETNU MARINU,ZA TAJ NOVAC. SAMO PRERAČUNAJTE BROJ VEZOVA I NIŠTA VIŠE,PLUS GRAĐENJE VILA I APARTMANA POPUT PORTOMONTENEGRA. KOME JE OVO PALO NA PAMET,ZNA LI ŠTA JE URADIO???

  64
  5

Ostavite komentar

*

code