Damjanov i Bojanov vijađ oko svijeta: Dočekali Novu godinu na Karibima

Damjanov i Bojanov vijađ oko svijeta: Dočekali Novu godinu na Karibima

10
Podijeli

Odvažni moreplovci, Damjan Vukićević i Bojan Aleksić, koji su krajem avgusta 2017. godine katamarnom “Dedalus Adventures” zaplovili na trogodišnji put oko svijeta, javili su Radiju Jadran da su još 14. decembra sidro bacili ipred ostrva Sveta Lucija, na Karibima. Novu 2018. dočekali su na ostrvu St. Vinsent, ispričao nam je Damjan.

– Posljednji put smo se čuli s vama kada smo bili u Atini, odakle smo pošli za Maltu, gdje smo obišli tvrđave i muzeje. Odatle smo se uputili za Maroko, ali smo zbog loših vremenskih prilika odlučili da put presječemo i svratimo na Sardiniju – priča Damjan.

Picerija i restoran

Na Sardiniji su, u gradu Kaljariju boravili 2 dana, ali kada je vjetar promjenio pravac ujedno i oslabio, put ka Maroku bio je dosta spor. U Maroku su vez potražili u malom gradu Mohamedia, koji se nalazi između Kazablanke i Rabata.

– Potvrdile su se informacije nekih poznanika, koji su nam rekli da u Kazablanci nema šta da se vidi. To je zapravo samo jedan ogroman lučki grad. Međutim, oduševio nas je Rabat. Grad je lijepo uređen i prepun je dešavanja i stvari koje se mogu vidjeti – priča Vukićević.

Sljedeća destinacija i mjesto u kojem je trebalo da se pripreme za prelazak Atlantika bio je Las Palmas, gdje ih je dočekala ogromna ACR regata, pa je plan ponovo promjenjen, jer je marina bila prepuna. Vez su našli tek na jugu ostrva, u gradiću Puerto Rico, gdje su se zadržali 7 dana i ugostili dva drugara.

Prejedrili Atlanitik za 24 dana

Nakon priprema za nastavak putovanja, Damjan i Bojan su ispratili drugove, telefonom se pozdravili sa rodbinom, prijateljima i otisnuli se na dugačak prelazak Atlantika.

– Moram priznati da sam prvi dan imao tremu misleći o lošim stvarima koje bi mogle da nas zadese. Na sreću, zbog dobre pripreme, jako brzo smo upali u rutinu i trema je nestala. Prelazak je bio spor prvih 7 dana. Jedan dan se čak nismo ni kretali, pa sam imao dosta vremena da prikunjam i sunčam se na krovu broda. Kada smo se spustili dovoljno južno uhvatili smo čuvene “Trade Winds”, iliti Trgovačke vjetrove. Od tog momenta nam vjetar nije padao ispod 15 čvorova, a talasi nisu bili ispod metar i po, a dostizali su visinu i do 4 metra – prepričava iskustvo preko okeana Damjan.

Najteži dio prelaska Atlanskog okeana je “čuvena” dosada, jer posada nema mnogo posla. Taj period trošili su na gledanje filmova, serija, na čitanje i ribanje. Atlantik je, kaže Damjan, prepun ribe, pa bi nakon zabacivanja čekali najviše 20-ak minuta. Zamrzivač im je jako brzo bio prepun.

Atlantik su prejedrili poslije 24 dana, kada su se svima javili da su uspjeli, nakon čega su usljedile čestitke.

– Na prelasku Atlantika nismo imali nikakvih kvarova, osim što nam se kanap za dizanje glavnog jedra dosta istrošio, ali je ipak izdržao cijeli put. Na St. Luciji smo stigli u Rodney bay. To je čuveno sidrište. Tu smo iznajmili automobil kako bismo obišli par vodopada i vulkan. Odatle smo se uputili na ostrvo St. Vinsent, gdje provodimo Novu godinu – navodi Damjan.

Brod “Dedalus” je dugačak je 13,96 metara, širok 7,8 metara i dubok 2 metra. Pored zastave Crne Gore, krasi ga i mala plava zastava Opštine Herceg Novi. Ime nije dobio po mitskom junaku, već po brodu iz jedne naučno-fantastične serije.

Do sljedećeg razogora, Redakcija Radija Jadran želi dvojici avanturista mirna mora, puna jedra i srećnu Novu 2018.godinu.

10 Komentari

  1. Izgleda super, uživajte momci i za naš sve ovde u kišnom Novom, ali isto tako da znate da čuvajte glave, jer su te prave banane države!

  2. I ja bi volio i mogao isto tako.Ali nazalost problem je izvjesna suma novca.Prvo bih kupio takvu jahtu za 2 miliona evra pa bi onda spucao jedno milion evra za takav put.S parama je sve lako.

    20
    13

Ostavite komentar

*

code