Damjanovichi iz Argentine do zemlje predaka: U Crnoj Gori sve je ljepše...

Damjanovichi iz Argentine do zemlje predaka: U Crnoj Gori sve je ljepše nego u pričama

5935
4
Podijeli

Šestočlana familija Damjanovića, porijeklom sa Čeva, koji više od dva vijeka žive i rade u Argentini, boravili su proteklih dana u Boki, gdje su prvi put imali priliku da vide i upoznaju krajolik iz kog su im preci, trbuhom za kruhom, otišli da potraže bolji život.

Ivan, Fernando i Roberto Damianovich direktni su potomci Đura i Anđe Damjanović, koji su 1818. godine  sa Markovog rta, iz Prčanja, žudeći za boljom egzistencijom, napustili Crnu Goru i obreli se u Argentini.

Picerija i restoran

Njih trojica su preko crnogorske ambasade u Argentini, a posredstvom našeg ambasadora, Novljanina,  Gordana Stojovića, uspostavili kontakt sa Mišom Krivokapićem, koji je, inače, predsjednik crnogorsko argentinske Fondacije, i tako organizovali dolazak.

U Crnoj Gori su bili od 28. aprila do 4. maja, a za to vrijeme obišli Boku Kotorsku i Čevo, na kojem su naišli na samo jednog Damjanovića, priča za Radio Jadran, Krivokapić:

„Dva brata, Srđa i Marko Damjanović, porijeklom sa Čeva, su 1818. otišli za Argentinu, a inače su kršteni u crkvi Sv. Luke u Škaljarima, gdje smo i našli grobnice Damjanovića. Jedan od njih bio je tamo vrlo uspješan vojni ljekar. Damjanovići su dosta toga znali iz priča, ali tek sada su dobili priliku da čuju više detalja i upoznaju se sa dijelom zemlje njihovih predaka“, priča Krivokapić.

Ivan, Fernando i Roberto kažu da su dosta toga čuli o Crnoj Gori, istraživali su dosta, a od velike pomoći bio je i ambasador Stojović. Kažu, Crnom Gorom su oduševljeni, jer to je zemlja koja im je dala naciju, istoriju, te da je sve ljepše nego što su slušali u pričama.

„Ambasador Stojović je tu čini mi se i odigrao ključnu ulogu i na njemu je zaista težak zadatak, jer stotinu godina niko nije vodio računa o crnogorskim iseljenicima. On je na neki način i pokretač svega ovoga. Usljed toga imamo situaciju „nacionalnog svojatanja“ nekih naših iseljenika, sa kojima treba obaviti dosta razgovora i upoznati ih sa pravim stanjem stvari. Stoga smatram da naš ambasador nema nimalo lak zadatak. No, to je samo korak ka boljem uspostavljanju veza između naših iseljenika i Crne Gore. Mislim da bi trebalo u Argentinu, u konkretnom slučaju, poslati neku kulturnu delegaciju i naravno ljude koji bih ih tamo učili izvornom jeziku. Vjerujem da bi to dosta pomoglo“, smatra Krivokapić.

On je saopštio i podatak da u Argentini živi negdje između 50 i 70 hiljada crnogorskih iseljenika, kod kojih se budi svijest o zemlji porijekla, žele da posjete Crnu Goru, upoznaju rođake, istoriju, tradiciju…

„Oni svi, uglavnom, kontaktiraju mene, jer im ja onda ovdje organizujem smještaj i obilazak. Na isti način i mene su dočekali u Argentini. Raduje me činjenica da uskoro u Crnu Goru treba da dođu i potomci čuvene familije Dabinovića iz Buenos Airesa, a najavio mi se i neki dr Martinović, sa 5-oro djece iz Kordobe, koji je porijeklom iz Bajica“, zaključuje naš sagovornik.

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code