Dan bijelog štapa: Osobe oštećenog vida marginalizovane

Dan bijelog štapa: Osobe oštećenog vida marginalizovane

0
Podijeli

Dan bijelog štapa proglašen je 1964. godine u Americi 15. oktobra. Decenijama unazad, širom svijeta taj datum se obilježavao kako bi se javnost bliže upoznavala sa pravima, mogućnostima, postignućima i poteškoćama osoba oštećenog vida, a može se bez sumnje reći da je on postao jedan od najznačajnijih datuma i Međunarodni dan osoba oštećenog vida.

U Savezu slijepih Crne Gore kažu za jutranji program TVCG da su te osobe u našoj državi marginalizovane, a žele da makar na ovaj dan ukažu na probeme sa kojima se susrijeću njihovi članovi, a problemi su brojni.

Picerija i restoran

Izvršni direktor Saveza slijepih Goran Macanović ističe da ne postoji generalni registar osoba sa oštećenjem vida, a ni registar zaposlenih.

Andija Samardžić jedan je od članova Saveza slijepih kaže da su brojne barijere sa kojima se slabovide osobe suočava u svakodnevnom životu.

Andrija ima jednog od tri psa vodiča za slabovide osobe, ali rijetki mogu da ga priušte.

Kako bi zapošljavanje osoba sa oštećenjem vida bilo lakše i pristupačnije, otvoren je portal zaposliosi.me na njemu radi studentkinja pravnog fakulteta Anđela Dragović.

Iz Saveza slijepih poručuju da je 15 oktobar, međunrodni dan bijelog štapa prilika da se osobe oštećenog vida, njihove porodice i prijetelji kao i nadležne institucije udruže kako bi zajedničkim snagama izgradili pravednije i bolje društvo u kom će svi imati jednake šanse.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code