Početna Kultura Dan Bokeljske mornarice u Kotoru, do kraja godine upis na listu UNESCO-a...

Dan Bokeljske mornarice u Kotoru, do kraja godine upis na listu UNESCO-a ?

2

U Kotoru je sinoć tradicionalnim programom obilježen Dan bokeljske mornarice.

Admiral bokeljske mornarice Antun Sbutega za Mediabiro kazao je da je Bokeljska mornarica prvi kandidat Crne Gore za upis na UNESCO.

„Nadam se da ćemo do kraja godine biti upisani na tu listu. Današnji dan je izabran za Dan bokeljske mornarice jer je 26. juna 1463. godine bio usvojen prvi sačuvani statut“, rekao je Sbutega.

Zaključio je da kolo bokeljske mornarice ima 12 figura koje istovremeno simbolizuju i duhovne i pomorske vrijednosti bokeljske mornarice.

Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić, koji je za Mediabiro kazao da je Bokeljska mornarica tu od 809. godine te da je ovo tradicija duga 12 vjekova.

„Očekujemo da se ove godine njeno postojanje prepozna na način da će biti upisana na listu nematerijalne baštine, na UNESCO-vu listu, i da se na taj način prepozna značaj koji ona baštini. U pitanju je najstarija pomorska organizacija u svijetu koja i danas postoji u ovom obliku“, rekao je on.

Naglasio je kako je za njega velika čast i privilegija što kao gradonačelnik Kotora učestvuje na ovako lijepom događaju.

„Bokeljska mornarica je večeras igrala kolo svetog Tripuna staro 12 godina. Ovo je ta tradicija zbog kojeg će bokeljska mornarica i postati dio UNESCO – ve baštine“, rekao je Jokić za Agenciju Mediabiro i naglasio da je ovo nit koja vezuje našu istoriju proteklih milenijum i 200 godina.
Inline image

2 Komentari

  1. Tako je Veseline. Bokeška mornarica je kroz istoriju uvijek bila uz one koji su prisvajali Boku Kotorsku, od Mlečana, Španaca, Turaka, Francuza, da bi, što je istorijska istina, bila uz austrougarsku mornaricu prilikom granatiranja i rušenja Njegoševe kapele tokom I sv. rata.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code