DAN BORCA OBILJEŽEN U SUTORINI (NE)LEGALNIM POSTAVLJANJEM BISTE VOJVODI LUKI VUKALOVIĆU

DAN BORCA OBILJEŽEN U SUTORINI (NE)LEGALNIM POSTAVLJANJEM BISTE VOJVODI LUKI VUKALOVIĆU

282
0
Podijeli

Polaganjem vijenaca na spomenik i otkrivanjem biste vođi srspskog ustanka protiv Turaka u Hercegovini od 1852-1962, Luki Vukaloviću, u spomen parku poginulim borcima NOR-a i oslobodilačkih ratova u Sutorini, obilježen je Dan borca 4. jul.

U prisustvu opštinskih i boračkih delegacija iz Trebinja, Nikšića, Podgorice, Kotora, Tivta i Budve kao i velikog broja građana, vijence su položili i generalni konzul Republike Srbije u Herceg Novom Slobodan Bajić i konzul Zoran Dojčinović. Učinila je to i delegacija opštine predvođena v.d. predsjednikom Milanom Vajagićem u kojoj su bili Vladimir Mračević i Rade Božović, a za bogatom trpezom bio je i bivši predsjednik opštine, Dejan Mandić.
V.d. predsjednika opštine Vajagić otkrio je bistu vojvodi Luki Vukaloviću, ali za taj čin nije ispoštovana procedura – kazao je za Radio Jadran, sekretar Sekretarijata za društvenu djelatnost, Vladimir Žutković.
– Ništa što nije u skladu sa zakonom ne radim, pa nisam ni bio tamo, a nisam ni znao da će bista biti postavljena, jer za to nisu ispoštovane propisane procedure – tvdi on.
U martu ove godine skupštinskom Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova, stigla je inicijativa Saveza boraca NOR-a Herceg Novog za postavljanje ovog spomen obilježja. Tada nam je Žutković pojasnio da postoje procedure za postavljanje spomen obilježja koja se moraju ispoštovati. Svi predlozi i inicijative takve vrste idu prvo Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova. Onda se pravi plan i program o podizanju spomen obilježja za tekuću godinu i dostavlja radi saglasnosti Ministrastvu kulture, a na kraju odbornicima.
– Ništa od svega toga nije urađeno, a mi ne možemo spriječiti bilo koga da postavi spomen obilježje, pa ćemo u narednom periodu vidjeti šta dalje – kaže Žutković.
Inače, na inicijativu boraca NOR-a i na zgradi ”Galeba” u Igalu 13. jula planirano je i postavljanje spomen ploče Pet Danica.
– Ni zato nema zakonskog osnova, mada je naziv Šetališta Pet Danica već sam po sebi spomen obilježje.
Za razliku od ova dva postavljanje spomen ploče svecu rođenom u Herceg Novom, Leopoldu Mandiću, ima zakonsku osnovu i saglasnosti od Ministarstva do Skupštine. Iako je već trebalo da ploča davno bude postavljena, to bi uskoro moglo da se završi, kaže Žutković. On priznaje da je moralo biti više volje i napora za dugogodišnju inicijativu da se na Škveru obilježi rodna kuća Sv. Leopolda, jer bi to, kako kaže, bilo od velikog značaja za grad u svakom smislu, pogotovo turističkom.
– Ja ću kao i do sada insistirati na tome. Narednih dana obaviće se razgovori sa vlasnikom kuće kako bi se dobila njegova saglasnost za postavljanje spomen ploče, a onda v.d. predsjednik Vajagić ima ovlaštenja da odluku i ozvaniči – kaže nam Žutković.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code