Dan dobrovoljnih davalaca krvi: Sa sadašnjih 50% dostići 100% dobrovoljno i nenamjensko...

Dan dobrovoljnih davalaca krvi: Sa sadašnjih 50% dostići 100% dobrovoljno i nenamjensko davalaštvo

1
Podijeli

U Crnoj Gori se povećava broj dobrovoljnih davalaca krvi, ali i potreba za ovom dragocjenom tečnošću. U obezbjeđivanju dovoljnih količina krvi naša zemlja je stigla blizu propisane granice od 3%, tačnije na 2,9% u 2017. godini. To je izuzetan uspjeh, s obzirom da smo prije 5 godina bili na svega 2,2%, kazala je direktorica Zavoda za transfuziju krvi dr Gordana Rašović povodom 11. maja – Dana doborovoljnih davalaca krvi Crne Gore.

Ona je istakla da je drugi važan cilj obezbjeđivanje 100% dobrovoljnog i nenamjesnog davalaštva. U prošloj godini taj procenat bio je blizu 50. Ovakav napredak ostvaren je zahvaljujući zalaganjima svih, a posebno dobrovoljnih davalaca.

Picerija i restoran

Po riječima načelnice u kotorskom odjeljenju transfuzije krvi, dr Snežane Filipović odziv mladih dobrovoljnih davalaca krvi u Boki je dobar.

– Mi upravo kontinuiranom edukacijom radimo na tome, organizujemo predavanja u srednjim školama i na fakultetima. Dva puta godišnje imamo akcije, proljećno i jesenje davanje krvi na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru, imali smo i sa Fakultetom primjenjene fizioterapije iz Herceg Novogm kao i sa maturantima iz gimnazija u Kotoru, Tivtu i Herceg Novom – kazala je Radiju Jadran dr Filipović.

U kotorskom odjeljenju za transfuziju ima dovoljno zaliha krvi, jer često organizuju akcije dobrovoljnog davalaštva u bokeljskim opštinama. Rijetko se događa da neka krvna grupa nedostaje jer je Zavod za transfuziju krvi Crne Gore centralizovan, pa organizacione jedinice dobro sarađuju. Ukoliko se, ipak, dogodi da neka krvna grupa nedostaje, količine se nadoknađuju porodičnim davaocima.

U Herceg Novom posljednja akcija organizovana je u feruaru, u saradnji sa Klubom dobrovoljnih davalaca krvi Herceg Novi, a naredne su u planu u junu u okviru obilježavanja 14. juna – Međunarodnog dana dobrovoljnog davalaštva krvi i u septembru tradicionalna Memorijalna akcija “Jovan Kosać”.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code