Početna Društvo DAN JEVREJSKE KULTURE U HERCEG NOVOM

DAN JEVREJSKE KULTURE U HERCEG NOVOM

0

Prigodnim programom u hercegnovskoj Muzičkoj školi sinoć je obilježen Dan jevrejske kulture. Predsjednik  Zajednica Jevreja Crne Gore, Jaša Alfandari ustvrdio je  da su Jevreji u Crnoj Gori prisutni od 16. vijeka i podsjetio na mnoge istaknute članove zajednice koji su uspješno djelovali u ovoj sredini. Alfandari je podsjetio da su građani Crne Gore pružali pomoć njegovim sunarodnicima u vremenima teškim po opstanak jevrejskog naroda, kao i na spremnost crnogorskog naroda da se prihvate drugi. 

Nimrad Rinot počasni konzul Crne Gore u Izraelu govorio je o sličnosti dva naroda koja “žele da žive u miru sa svojim susjedima”. Predsjednik opštine Herceg Novi, Dejan Mandić uvjeren je da će
osnivanje Zajednice Jevreja u Crnoj Gori značiti “osvježenje
društvenog i kulturnog života”. 
U umjetničkom dijelu programa nastupio je kantor beogradske sinagoge, Stefan Sablić .

Evropska unija je 1999. godine proglasila 5. septembar Danom jevrejske kulture i svake godine se na taj dan u svim jevrejskim zajednicama predstavljaju najznačajniji djelovi jevrejske kulture, koji su ostavili najviše traga na kulturu okruženja ili su specifikum jevrejskog nasljeđa Evrope. U Crnoj Gori se ovaj dan obilježava od 2003. godine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code