Početna Oko nas Kotor Dan od pomirenja: U Kotoru slave Savindan i Tripundanske svečanosti

Dan od pomirenja: U Kotoru slave Savindan i Tripundanske svečanosti

1

Kotorani pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti i ostali građani, predstavnici lokalne vlasti i Gradska muzika su danas tradicionalno proslavili  Savindan i početak Tripundanskih svečanosti. Najprije su, kako nalaže običaj, obilježili Savindan ispred crkve Svetog Nikole u Starom gradu, a potom su pred katedralom Svetog Tripuna, tačno u podne, saslušali Lode, pohvale svecu-zaštitniku grada, te ispratili podizanje zastave Svetog Tripuna.

Ovaj dan simbolizuje i svjedoči o vjekovno zajedništvo i suživot, o čemu je govorio rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović:

-Ovo je dan koji nas okuplja I kako bi savremenim jezikom rekli, obnavlja naše sisteme i puni naše baterije. Jer, kako je Njegoš rekao da je čovjek izbačen iz vrata raja, ljudski rod otkako je izbačen iz rajskoga vrta, nema te kulture i civilizacije, koja ne izražava žudnju da se čovjek vrati bizu Bogu, onako I onoliko koliko je bio blizu Bogu u rajskom vrtu. U tom rajskom vrtu možemo vjerovati, zamisiliti, da je bilo mnogo ptica koji različitim glasovima I zvucima slave jednog jedinog Boga- kazao je Perović dodajući da je u svijetu danas puno tragedija, patnje i muke, da se čovjek pita što je uopšte na zemlji I što će ljudska istorija.

-Ali ima dana kao ovaj dan u Kotoru kada ljudi sabrani oko Boga vraćaju sjećanje da i danas možemo da zapjevamo jednu pjesu različitim glasovima-kazao je on, istakavši da žele da u ovom danu pomire sve ljude.

Nakon liturgije u hramu Sv Nikole i himne Sv Savi, koju je odsvirala Gradska muzika, po tradiciji, Kotorani su se zaputili do katedrale Sv Tripuna sa koje je po običaju, dugom 12 vjekova, mali admiral izgovorio lode, pohvale svecu zaštitniku grada Kotora.

Sa katedrale Svetog Tripuna tačno u podne mali admiral Bokeljske mornarice Karlo Marjana Ribica po 1212. put izgovorio je Lode – pohvale Svetom Tripunu, zaštitniku grada Kotora.

Mali admiral kao i glavni odred Bokeljske mornarice  nijesu zbog pandemije učestvovali na planiranim manifestacijama, pa ove godine nije biran novi već je prošlogodiošnjem produžen madat za ovo počasno zvanje.

Proslavi Savindana i početku Tripundanskih svečanosti, uz brojne Kotorane obje vjeroispovijesti prisustvovali su i čelnici Opštine Kotor.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code