Početna Društvo Dan Osnovne škole „Dašo Pavičić“: Proslava online

Dan Osnovne škole „Dašo Pavičić“: Proslava online

4

Najveća Osnovna škola u Herceg Novom, Dašo Pavičić na Toploj, obilježava danas 61 godinu otkada je 21. septembra nastavne 1959/1960 godine počela sa radom podjelom dotadašnje jedinstvene osmogodišnje škole, zbog prevelikog broja odjeljenja i prostorne ograničenosti.

Za razliku od prošle godine, kada je zbog epidemija korona virusa onemogućen bilo kakav svečarski program u znak obilježavanja jubileja, nastavnici i đaci su ove upriličili online program proslave, nakon 12 h.

Kao i ranijih godina, učenici su sa nastavnim kadrom pripremili školski list Svitanje, koji je ove godine izašao u dvobroju.

Proteklu godinu dominantno je obilježilo prilagođavanje online nastavi, no i u takvim uslovima, u školi i ove godine imaju čime da se ponose, kaže na direktor, Branislav Krečković:

„Godina za nama bila je izazovna za đake i za nastavnike i u tako otežanim uslovima maksimalno smo svi dali sebe. Fokus nam je bio rad sa taletnovanim učenicima koji je urodio plodom, što se pokazalo na državnom takmičenju iz matematike i ponavlja se nekoliko godina zaredom. Osim toga, naša košarkaška ekipa državni je prvak Crne Gore. Ne možemo zanemariti ni ostale učenike iz drugih predmeta koji zaista ostvaruju značajne rezultate i uvijek smo škola koja prednjači po rezultatima na mnogim međunarodnim konkursima i nadam se da u tom duhu nastavljmo dalje“, ocijenio je Krečković.

Sa druge strane, izvjesno je da će škola konačno imati uređen prilaz odnosno dvorište, čime će biti zaokruženo uređenje oko zgrade, nakon asfaltiranja prilaznog i obilaznog puta, te izgradnje sportskog terena iznad škole. Jednako važan projekat su i pristupne rampe školi za OSI ili osobe sa smanjenom pokretljivošću:

„Izgradnja pristupnih rampi je projekat koji je dobila naša škola, a osim pristupne rampe, značajna je i ugradnja lifta za djecu sa otežanim hodom. Mislim da je u resornom Ministarstvu okončana tenderska procedura i nadam se da ti radovi uskoro počinju. Kad je riječ o uređenju dvorišta, plan nam je da djeci ponudimo određene sadržaje koje mogu da koriste na velikim odmorima, čime će i estetski biti „zaokružen“ prilaz školi“, pojasnio je Krečković.

Nastavnu godinu ove godine pohađa 1.389 učenika.

Osnovna škola Dašo Pavičić počela je sa radom 21.09. 1959/60. godine, podjelom dotadašnje jedinstvene Osmogodišnje škole, zbog prevelikog broja odjeljenja i prostorne ograničenosti. U početku je nosila naziv Druga osnovna škola – Herceg Novi da bi, 28.11.1959.godine, dobila naziv Osnovna škola Dašo Pavičić, po istaknutom revolucionaru i prvoborcu ovog kraja, Danilu Dašu Pavičiću. Škola je bila smještena u zgradi Škole učenika u privredi u Herceg-Novom, Njegoševa br. 38. U novoj školskoj zgradi otpočela je sa radom 01.11.1971.godine, sa 854 učenika, za koliko je zgrada i planirana izgradnjom.

Nova škola u Igalu, o čijoj izgradnji se najviše priča posljednjih godina uoči nekih izbora, znatno bi rasteretila prebukiranu školu na Toploj i učenicima i nastavnicima otvorila više mogućnosti za napredak.

4 Komentari

 1. Za mene novinarstvo znači i tražiti odgovor od uprave OŠ Dašo Pavičić. Nisu oni valjda nedostupni kao “Svjetionik na kraju svijeta” (Žil Vern). Pitam se kakva je to prosvjeta kada nisu u stanju da tačno rešaržiraju anale škole?! A ja se još uvijek sjećam scene u kojoj je direktor OŠ Mišo Radanović na igralištu – zemnoj poljani ispred školske zgrade – u septembru godine 1958. stajao na daščanom podijumu postavljenom na bačve i glasno čitao imena učenika polaznika u prvi razred. Nezaboravan mi je i prvi školski dan koji je bio u najvećoj učionici. Jedan pionir je bio nezreo za školu i neprestano je plakao je iz petnih žila da nije bilo druge nego ga vratiti kući da sačeka još godinu dana.

 2. U istom razredu su bili još i Dragan Djordjevic “Karlo”, Vido Radman, Zeljko Zgradic, Fehmo Adrovic, Mateo Rilovic, (Dr)Mila Andric, Ljubica Lepetic, Danica Lepetic, te vec pokojni Djordje Stanisic, Jovica Jovanovic, Dragan Brajevic, Aleksandar Aco Terzovic

 3. Radio Jadran: “Osnovna škola u Herceg Novom, Dašo Pavičić na Toploj, obilježava danas 61 godinu otkada je 21. septembra nastavne 1959/1960 godine počela sa radom…”
  Započeo sam sa školovanjem u septembru 1958. u Osnovnoj školi “Dašo Pavičić” u Herceg Novom u staroj zgradi koja je stradala u zemljotresu i srušena je da bi se na njenom mjestu sagradila Dvorana Park. Sjećam se odlično da su nas iz prvog razreda stariji razredi zavitlavali skandirajući nam: “Pačurlija pa-pa, pačurlija pa-pa!” Dakle, bilo je tu već i razreda starijih od nas! Koliko – to stvarno ne znam.
  Osnovno osmogodišnje školovanje sam redovno završio u istoj školi 1966. god. i upisao gimnaziju koju sam redovno završio 1970. god.
  Dakle, ne može nikako biti tačan podatak da je OŠ “Dašo Pavičić” počela sa nastavom u septembru školske godine 1959/1960.
  Nije mi jasno otkuda ta zavrzlama, da li je možda ta škola 1959. dobila naziv OŠ “Dašo Pavičić” a prije toga je možda imala neko drugo ime? Onda se ne bi moglo govoriti o početku rada te škole već o jubileju njenog naziva “Dašo Pavičić”.
  Moj polazak u školu je dokumentovan 1958. godine. Postavlja se pitanje gdje su đaci iz centra grada prije toga išli u školu? Kakvu je svrhu imala ta ista zgrada prije nego je postala OŠ?
  Jasno mi je da danas u OŠ “Dašo Pavičić” ne radi niko ko je te 1958. ili 1959. godine krenuo u tu školu.
  Predlažem Redakciji Jadrana da se raspita kod Novljana-Škverana koji danas imaju preko sedamdeset godina kada su krenuli u OŠ “Dašo Pavičić”. Siguran sam da će potvrditi istu stvar koju ja tvrdim: nemoguće da je ta škola počela sa radom tek 1959. godine!
  Nalazim fda je skurilno da jedna škola ne zna tačnu godinu početka njenog rada. Nije to bilo nekada davno u doba faraona Keopsa niti u vrijeme nakon osnivanja Novoga da je problem otkriti tačnu godinu.
  ————————————————————————-
  Uostalom, školske drugarice sa kojim sam išao od prvog razreda osnovne do završetka gimnazije su Sonja Malavrazić-Petrović, Vesna Mijatović-Sekulović i Mladenka Ćorović. Siguran sam da ih memorija dobro služi!

  13

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code