Početna Društvo Dan osoba sa invaliditetom: One su ravnopravan dio našeg društva

Dan osoba sa invaliditetom: One su ravnopravan dio našeg društva

1

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar obilježava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obilježe taj dan s ciljem da se omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Mini koncertom učenika Muzičke škole  i izložbom u Dvorani Park, hercegnovski Dnevni  centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, kao i OŠ Ilija Kišić obilježili su 3. Decembra. Njima su se pridružili  predstavnici lokalne uprave, kao i brojni mališani i njihovi roditelji, štićenici Dječijeg doma Mladost u Bijeloj.

Potpredsjednica Opštine,  Danijela Đurović istakla  je da su osobe sa invaliditetom ravnopravan dio našeg društva i zajednice i zaslužuju da se prema njima tako i odnosimo. Stoga je, kako je dodala, Opština Herceg Novi tu da sagleda njihove potrebe i iznađe najbolja rješenja u saradnji sa njima, uvažavajući sve prijedloge:

„Zadatak svih nas je unaprijeđenje položaja i zaštita prava osoba sa invaliditetom. Kao grad i kao društvo, jasno je da postepeno ostvarujemo vrijedne korake naprijed. U prilog tome govori i realizacija izgradnje novog, modernog Dnevnog centra za kategoriju stanovništva čiji Dan oblježavamo. Sigurna sam da će roditelji i mladi biti zadovoljni, da će novi objekat u potpunosti ispuniti svoju svrhu i biti mjesto napretka, zajedništva i jednakosti“, navela je Đurović.

Čast je, kako je istakla, danas biti zajedno sa njima i obilježiti Svjetski dan osoba sa invaliditetom:

„Čast – jer su tu roditelji koji svakodnevno vode bitke, teže nego one koje vodi većina roditelja u Crnoj Gori. Bitke sa propisima, birokratijom, životnim izazovima. Radi se o roditeljima borcima, čija odlučnost i požrtvovanost svima nama može služiti za primjer. Čast – jer su danas ovdje djeca i mladi čiji životi i djela svima nama predstavljaju važne lekcije iz prijateljstva i društvenog aktivizma, i što je najbitnije, lekcije iz humanosti“, zaključila je Đurović.

U OŠ u Zelenici su tri grupe sa  18 učenika , odnosno ukupno 27 učenika obuhvaćenih inkluzivnim obrazovanjem.  Rad  u inkluzivnim odjeljenjima je organizovan tako što roditelji u 7.30 dovode djecu  i nastava  traje do 12:30 časova, nakon čega djeca idu u Dnevni centar na boravak, kazala je direktora te  OŠ, Snežana Mirković.

Kako je dodaka , ta školska ustanova njeguje kulturu različitosti i tolerancije, ali društvo obavezuje  da svi zajedno moramo poraditi na tome  da nema diskriminacije među nama.

– Ako se platforma Ujedinjenih nacija temelji poštovanju svake osobe , onda nam ništa drugo ne preostaje nego da to i poštujemo. Da svakog pojedinca gledamo jednim očima i da smo svi u ovom društvu ravnopravni. Mi to i njegujemo i sprovodimo i zbog toga sam vrlo srećna, kazala je Mirković.

Direktorka Dnevnog centra Herceg Novi Dragica Kosić zahvalila je na podršci Osnovnoj školi Ilija Kišić, Muzičkoj školi i Opštini.

-Drago mi je da smo u Herceg Novom pokazali da smo sposobni za međusektorsku saradnju na opštinskom i državnom nivou. U Herecg Novom je djece i omladine sa smetnjama  180. Opština je specifična , jer ima dva Dnevna centra, u Bijeloj za mlade do 18 godina i u Herceg Novom od 7 do 27 godina. Naša intencija je da u Sutorini bude i Dnevni centar za lica preko 27 godina – kazala je Kosić.

1 komentar

  1. Dan osi je apel za pomoc onim osobama koji traze individualnog terapeuts.vaspitaca zbog svoje specificne bolesti.godina energijei potreba
    Ako bi nasa opstina finansirala edukaciju defektologa.terapeuta.za radno angazovanje oboljelih bio bi to movi pomak u stvarnoj pomoci osi i porodici
    Za ocekivati je to i od drzave

    Za

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code