Početna Eco Dan planete Zemlje: Akcije od Igala do Bijele

Dan planete Zemlje: Akcije od Igala do Bijele

1

U obilježavanju Dana planete Zemlje u Herceg Novom danas sa radnicima “Čistoće”, učestvovalo je oko 400 učenika osnovnih škola, “Dašo Pavičić, „Milan Vuković“, „Ilija Kišić“ i „Orjenski bataljon“, omladina  NVO Nova šansa u Novom i djeca sa teškoćama u razvoju NVO Zrak sunca.

Više od sto đaka osnovnih škola “Milan Vuković” i “Dašo Pavičić” sa nastavnicima bilo je na Škveru. Nakon vrijednog rada na čišćenju ulaza u Luku, plaže i platoa kod spomnenika kralja Tvrtka đake je dočekalo okrepljenje, sokovi i slatkiši.

Oko 50 učenika trećeg razreda OŠ “Milan Vuković”, sa nastavnicama Vanjom Krivokapić, Slavicom Karadžić i asistentkinjom u nastavi Ljiljanom Todorović, krenuli su u čišćenje grada Šetalištem od svoje škole ka plaži Žalo, gdje su se sastali sa vršnjacima iz OŠ “Dašo Pavičić”.

– Danas je Svjetski Dan planete Zemlje, mi smo ovdje sa radnicima Čistoće koji su nam obezbijedili rukavice i kese. Čistimo ovu plažu i usput smo čistili Šetalištem, ali je bilo stvarno čisto i nismo imali skoro ništa da pokupimo  – priča učenica Mila Vuković.

Iz škole “Dašo Pavičić” u akciji čišćenja Šetališta i plaže Žalo učestovovala su dva odjeljenja trećeg razreda i đački parlament, rekla nam je nastavnica, Marina Perović.

– Tu su i nastavnice Ljeposava Marković i Marica Bijelić, ima nas oko 60 iz naše škole. Krenuli smo sa Tople II i prikupili dvadesetak kesa punih smeća. Inače Dan Planete Zemlje obilježavamo svake godine, prigodno, nekad u školi, nekad na ovaj način zajedno sa Čistoćom i Opštinom – navodi ona.

Učenici Andrija Ćeklić i Neda Manojlović kažu da je Herceg Novi prilično čist, ali da se po plažama uvijek može naći neko smeće.

– Sakupljali smo limenke, kese, smeće, plastiku, papir i nešto malo metala. Nismo baš puno posla imali, ali smo opet sakupili dosta. Išli smo po plažama i ovdje na Škveru završavamo – kažu nam ovo dvoje vrijednih učenika.

Akciju na Škveru tradicionalno organizuje preduzeće Čistoća DOO, koje je za mališane obezbijedilo kese za otpad, rukavice, kao i kamione koji su sav prikupljeni otpad odvezli na kraju akcije.

Prema riječima direktora, Vladimira Arsića želja je da se djeca upoznaju sa stanjem na hercegnovskom dijelu obale.

– Pokušali smo da na karakterističan način sa njima obilježimo Dan planete Zemlje, da probudimo svijest o onome što je važno za prostor u kojem žive i za okolinu koju treba da čuvaju – ističe on.

Aktivno je danas bilo i u Igalu, gdje je omladina NVO Zrak sunca čistila kupalište stare faze Instituta, zatim u Zelenici gdje su učenici OŠ “Ilija Kišić” čistili dvorište škole i plažu Zmijica, dok su djeca iz OŠ “Orjenskog bataljona” trenutno angažovana na uređenju poteza od Dječijeg doma do bazena.

Iz uprave preduzeća Čistoća DOO potvrdili su nam da je u svim akcijama do sada, uz sav trud, prikupljena mala količina otpada, što ukazuje da je hercegnovska obala prilično čista.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code