Dan planete Zemlje: Mali novski ekolozi sa odraslima u akciji čišćenja kupališta

Dan planete Zemlje: Mali novski ekolozi sa odraslima u akciji čišćenja kupališta

0
Podijeli

Brojnim akcijama čišćenja i uređenja plaža, parkovskih površina, Osnovne škole u Herceg Novom, više NVO, planinari, sportisti,  u saradnji sa preduzećem Čistoća DOO, obilježili su  Međunarodni dan planete Zemlje 22. aprila. Djeca su sakupila oko 200 vreća otpada.

Članovi NVO Zrak sunca u saradnji sa JP Morsko dobro ovaj dan obilježili su tradicionalno čišćenjem kupališta ispod Prve faze Instituta.

Picerija i restoran

Mališani iz OŠ Ilija Kišić obilježili su ovaj datum čisteći plaže u Zelenici, a osnovci iz Orjenskog bataljona u Bijeloj. Ekološka sekcija zeleničke škole sa profesorom Goranom Tomićem, čistila je školsko dvorište i priobalje plaže Zmijice.

Takođe, devet učenika nižih razreda sa nastavnicima, priključili su se sličnoj akciji u Igalu, koju su na plaži ispod starog dijela Instituta organizovali JP za upravljanje morskim dobrom i NVO Zrak sunca.

„Učenici su i ove godine pokazali da su zaštitnici prirode i da su zainteresovani za ljepši i čistiji Herceg-Novi“, kazali su iz škole.

bty

Škver zablistao poslije dječijih ruku

Kultno mjesto Novog, Škver,  vrvio od dječijeg smjeha i galame, mališana iz dvije Osnovne škole, koji su prikupljeni otpad odlagali u kamione preduzeća Čistoća.

Dan planete zemlje tradicionalno se u Opštini Herceg Novi obilježava duži niz godina, kazala je potpredsjednica Opštine, Danijela Đurović.

– Danas su ovdje na Škveru djeca iz osnovnih škola Dašo Pavičić i Milan Vuković, koja su došla svako iz svog pravca. Trudimo se da ova akcija bude više edukativnog karaktera, da djeca budu upoznata sa načinom na koji se skuplja otpad, uopšte o zaštiti planete, o osnovnoj kulturi da se smeće odlaže u posude predviđene za to, kante i kontejnerene, a ne da se baca po ulici – navodi Đurović i dodaje da je riječ uglavnom o aktivnostima edukativnog karaktera.

Ona je najavila i akciju uređenja trga kod zgrade Novljanka, u kojoj su učestovovali članovi NVO Nova šansa u Novome.

Po riječima v.d. direktorice Čistoće, Milice Kostić cilj današnjih aktivnosti je da ekološka poruka novskih osnovaca  dopre do što šire javnosti. Čistoća je dodijelila ekološke diplome svim razredima iz škola učesnica u akcijama čišćenja.

Oko 100-nak učenika 3. razreda OŠ Dašo Pavičić Dan planete su najprije obilježili u učionicama crtežima i sastavima na temu “Neka bude čisto”, kazala je učiteljica Mirjana Simović

– Čistili smo od naše škole do plaže Žalo. Bilo je, uglavom čisto, radnici Čistoće su već završili svoj dio posla, tako da su oni imali malo da čiste, ali su pristali i bilo im je jako zanimljivo – kazala je ona.

Obilježavanju Dana planete Zemlje pridružila se i OŠ Milan Vuković. Učenici su sakupljali otpad na potezu od Savine do Škvera, objašnjava nastavnica  Ivana Vasilijević.

– Đaci 7. i 8. razredan naše škole išli su od plaže do plaže i sakupljali otpad. Na taj način doprinijeli boljoj zaštiti životne sredine. Nadam se da to jedan uspjeh, ne samo naše škole, jer vidim da su se tu pridružile i druge škole – navodi ona.

Učenici sa Savine najviše posla imali su na kupalištu ispod Bijele lađe, ostale plaže su bile relativno čiste, dodala je Vasilijević

U OŠ Milan Vuković sjutra je radna subota i tada će u školi nastaviti s aktivnostima posvećenim Danu planete.

Veliku akciju čišćenja „uhvatili“ smo i u parku Boka, a tu su najviše brujale električne pile, kojima su radnici JKS sijekli grane i stabla palmi koje je uništio surlaš.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code