Početna Društvo Dan radona: Smanjiti posljedice zračenja u Crnoj Gori i uticaj gasa radona

Dan radona: Smanjiti posljedice zračenja u Crnoj Gori i uticaj gasa radona

6

Kako bi zaštitili stanovništvo od uticaja radona – prirodnog ali opsanog gasa po zdravlje ljudi, Vlada Crne Gore, odnosno resorno Ministarstvo donijelo je niz mjera kako bi se smanjile posljedice zračenja na građane.

-Na ovaj dan, 7. novembar, kada se širom Evrope obilježava Dan radona, cilj je da se što više građana upozna sa činjenicom da udisanje rodona jeste prvi po važnosti uzročnik karcinoma pluća kod nepušača, a drugi kod pušača, prema nalazima Svjetske zdravstvene organizacije – saopštavaju iz Vlade.

U  većini zemalja svijeta, pa i u Crnoj Gori  od svih izvora jonizujućeg zračenja prirodnog porijekla radon najviše doprinosi ozračivanju stanovništva.

-Svjesni navedenih činjenica Vlada je zajedno sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju  realizovala nacionalni projekat: „Mapiranje radona i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona“. Zahvaljujući ovom projektu imamo procjenu o tome kolika je radiološka opterećenost našeg stanovništva od uticaja gasa radona- ističu u Vladi.

Takođe, rezultati ovog nacionalnog projekta bili su osnov  da se u Predlogu Zakona o zaštiti od jonizujućih zračenja radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbjednosti, u potpunosti transponuje Direktiva o osnovnim sigurnosnim standardima, tj između ostalog i onaj njen dio  koji se tiče zaštite  zdravlja stanovništva od radona koji može da potiče kako iz vazduha, tako i iz u vode za piće.

Osim ovog zakona, svjesnost činjenice o uticaju radona na zdravlje stanovništva Crne Gore  uticala je da se izvrše izmjene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji objekata. Osnovni zahtjevi za objekat, u dijelu  koji se tiče zdravlja korisnika, su takvi da se korisnik objekta  mora zaštitii  od eventualnog prisustva radioaktivnog gasa radona  unutar objekta.

U Crnoj Gori se sprovodi i Program zastite od radona  s Akcionim planom za period 2019-2023. godina. Donošenjem ovog Programa doprinosi se ispunjavanju jednog od ključnih prioriteta rada Vlade Crne Gore, koji se odnosi na dobrobit i zdravlje svih građana, što je istaknuto i u Srednjoročnom programu rada Vlade 2018-2020.

Šta je radon?

Iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine objašnjavaju:

Radon je prirodni gas. Radioaktivan je i prisutan uvijek i svuda u vazduhu koji udišemo. Formira  se  u  tlu i posljedicaje radioaktivnog  raspada  uranijuma, koji se u  malim koncentracijama nalazi u stijenama I zemljištu. Radon ne možemo osjetiti čulima, jer je bez   boje,mirisa   i   ukusa.  Njegovo  prisustvo  možemo lako ustanoviti  i  izmjeriti instrumentima.

Zašto je radon štetan po naše zdravlje?

Radon pripada istoj grupi uzročnika raka kao azbest i duvanski dim. U vazduhu stvara radioaktivne čestice koje se udisanjem unose u pluća. One se tu talože i ozračivanjem ćelija tkiva povećavaju rizik obolijevanja od raka. Svjetska  zdravstvena  organizacija  je radon proglasila prvim najvećim uzročnikom  raka pluća kod nepušača i drugim najvećim uzročnikom kod pušača. Po njenim procjenama, radon  je  odgovoran  za 3-14% svih slučajeva obolijevanja  od raka pluća. Rizik  da  se dobije rak pluća od  radona kod aktivnih pušača je 25 puta veći nego kod osoba koje nikada nijesu pušile. Radon  nije  uzročnik  drugih  oboljenja disajnih  puteva, niti  drugih  oblika  obolijevanja od raka.

Kako se radon može uporediti sa drugim izvorima jonizujućeg zračenja u Crnoj Gori?

Izvori  jonizujućih  zračenja iz prirode doprinose  sa više  od 80%  ukupnoj  dozi zračenja koju prima stanovnik Crne Gore. Najveći dio tog zračenja, oko 70%, dolazi od udisanja radona, dok  ostatak potiče od radionuklida u tlu, hrani i vodi za piće i od kosmičkog zračenja. Od  vještačkih  izvora jonizujućeg zračenja, stanovništvo  Crne  Gore  je  najviše izloženo ozračivanju tokom medicinskih procedura.

6 Komentari

 1. Odlično se sjećam nulearne katastrofe u Černobilju iz 1986. god. U istom broju beogradske Politike pročitao sam dva naslova:
  1 – “U Crnoj Gori nema radioaktivnosti”
  2 – “Crna Gora ne posjeduje Gajgerov brojač”
  Jedno pitanjce za vlasti CG: kako mjerite radon?

  12
  1
 2. RADONSKE KUPKE: INDIKACIJE I KONTRAINDIKACIJE, KORISTI I ŠTETE. KAKO RADONSKE KUPKE DJELUJU NA TIJELO: KORISTI I ŠTETE OD METODE LIJEČENJA
  Radon je malo radioaktivni inertni plin, produkt raspada radijuma, koji se oslobađa prilikom uništavanja uranijuma i torija. Ovaj gas nema ni boju ni miris, teža je od vazduha i topiva u vodi. Tokom propadanja atoma radona stvaraju se α-čestice koje izazivaju promjene u organima i tkivima.
  Mineralne kupke imaju sveobuhvatan ljekoviti učinak na ljudsko tijelo. Smjer terapijskog učinka ovisi o sastavu vode odabrane za liječenje ili profilaksu. Radonske kupke jedan su od najpopularnijih postupaka u odmaralištima i lječilištima. Štoviše, koriste i prirodne izvore i vode umjetno obogaćene prilično rijetkim plinom – radonom.
  ISTORIJSKA POZADINA
  Službena upotreba radioaktivnih izvora u medicini počela je krajem 19. i početkom 20. stoljeća, iako su stari Rimljani i Altajski šamani znali za ljekovitost nekih vodenih izvora i pećina.
  Prvo odmaralište sa radonom otvoreno je 1911. godine u Češkoj, a prva ruska banja mineralnih kupelji osnovana je 1867. godine u Belokuriki, čija se voda smatrala ljekovitom i aktivno se koristi od davnina.

  3
  2
 3. to,to, sada na ove namete za gradevisku dozvolu i gradnju nametnite jos i ovaj namet,da bi neko radio elaborate itd -potpuno je vise providno sta radite. Ako je to besplatno ja pozdravljam svaku odluku , ali prije mislim da je namjestanje poslova i opterecenje garditeljima i gradanima @!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code