Početna Društvo Dan Regionalnog vodovoda obilježen na Cetinju: Spremni za nove izazove

Dan Regionalnog vodovoda obilježen na Cetinju: Spremni za nove izazove

3

U Regionalnom vodovodu su spremni za nove izazove i nova važna dostignuća koja će uslijediti i koja dolikuju projektu ovakvog obima i ambicijama, najavio je na  Cetinju, na svečanpsti povodom Dana JP Regionalni vodovod, direktor tog preduzeća, Goran Jevrić.

– Godina za nama je donijela mnogo značajnih poslovnih događaja i unijela jednu novu energiju kada je riječ o Regionalnom vodovodu, kao svojevrsnom krvotoku crnogorske ekonomije. Ti rezultati su postignuti zahvaljujući pregalaštvu zaposlenih i upravnog odbora, podršci Vlade Crne Gore, Ministarstva održivog razvoja i turizma i drugih nadležnih državnih institucija – rekao je Jevrić.

Prema njegovim riječima, posebno je važna opredijeljenost Regionalnog vododvoda da u saradnji sa opštinama na crnogorskom primorju zajedno rješava izazove za bolje vodosnadbijevanje. On je posebno istakao novu politiku predsjednika Opstine Bar, Dušana Raičevića, kako bi se poslije više decenija napokon riješili ne mali problemi vodosnadbijevanja na jednom dijelu te opštine, zajedno sa Regionalnim i Barskim vodovodom.

– Crna Gora je blagoslovena država, kada govorimo o vodnim resursima sa kojima raspolažemo. Kroz uspostavljenu saradnju sa ekspertima UNESCO-a i, nama posebno dragim, prijateljima sa Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, na putu smo kreiranja rješenja za nove vodozahvate, radi obezbjeđivanja važnih dodatnih količina vode za Crnogorsko primorje – ukazao je Jevrić.

Pored nespornih rezultata, 43. godinu postojanja Regionalnog vodovoda je obilježilo mnoštvo prepreka, koje su njihovi prethodnici uspješno savladavali i koji su tada kao i oni danas, naglasio je Jevrić, bili dominantno posvećeni razvoju regionalnog vodovodnog sistema za Crnogorsko primorje, a samim tim i zaštiti najosjetljivijih ekonomskih i ukupnih društvenih interesa.

Šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori, Jap Sprej kazao je da su u EBRD-u počastvovani što su povezani sa ovim veoma bitnim projektom regionalnog vodovoda. Podsjetio je na početak saradnje 2007. godine, kada je Regionalni vodovod  krenuo sa projektima koji su transformisali sve.

– Do 2010. mislim da smo doprinijeli svim ovim projektima koje smo upravo vidjeli u iznosu kredita ukupno od nekih 18 miliona eura. Takođe je veoma bitno što smo kompaniji pružili tehičku pomoć u smislu obuke kadrova, kako bi završila ove projekte – rekao je Sprej.

On je istakao da su nedavno izradili studiju kako bi organizacija vodosnadbijevanja u priobalnom području mogla da bude značajno poboljšana i najavio spremnost za dalju saradnju:

– U pregovorima smo da nastavimo sa finansiranjem dalje izgradnje cjevovoda koji bi išao do Herceg Novog, Tivta, do određenih djelova Bara, a takođe smo zainteresovani i za projekat solarnih panela – navodi Sprej.

On je zahvalan direktoru Regionalnog vodovoda Goranu Jevriću i njegovom timu na rezultatima koje su ostvarili i, kako je rekao, unaprijed se radujući budućoj saradnji sa tom kompanijom.

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code