Dan srpskog jedinstva obilježava se 15.09. i u Boki

23

23 Komentari

 1. @Anonymous
  E. moj Nepoznati, mora da je gusto čim vas je toliko inkognito na ovakvim temama. Da li stvarno misliš da bi Srbija ratovala (na bilo koji način) protiv Crne Gore zbog izlaza na more? Pa nije ovo srednji vek… ima i drugih načina da se obavlja promet robe. Neverovatno je koliko ste, što bi rekao pokojni Lane Gutović, ostrašćeni. Zašto bi se gubile glave kada postoji mogućnost sporazuma? Podbunjuju vas vlastodršci računajući na čojstvo i junaštvo, a sve da bi svoju poziciju učvrstili. Ne nasedajte na provokacije ni sa jedne strane. Pozdrav svima.

  11
  11
  • Veikosrsrpski srednji vijek začeo je Garašanin od polovine 19. vijeka pa do 1990-ih godina. Sada Beograd pali novjekovne vještice kroz “srpski svijet” – čuvajmo se!

 2. Boka je uvijek bila i ostala Srpska jer se nikad u istoriji nije desilo da Srbi napadaju na Lovćensku kapelu da je ruše kao što je Bokeška mornarica zajedno sa Austrougarskim okupatorom to uradila.Nažalost ovi Montenegrini i poklonici lika i djela Milovog to ne znaju ili ne žele da znaju.
  Za njih pozdrav “Srbija i Boka su večne dokle su joj djeca vijerna.

  7
  22
  • Boka je uvijek bila Boka, vidi i odnos Nemanjića sa Kotorom, pa kroz venecijanske samoupravnosti, kroz Napoleonov Srez Kotora i skroz sa međusobnim odnosima pravoslavnih i katolika. Prvi poremečaj nastaje priključenjem Titogradu, sa tri razdvojene opštine. Crnogorci “sliježu” doduše ovamo, ali u drugoj genaciji su i oni več Bokezi. Fama Srbije nastaje tek iza raspada Jugoslavije.

   13
   4
 3. Mene kao o Bokeljku vise zanima imaju li dozvolu ovi silni kamioni koji non stop prenose neki gradjevinske otpad I zemlju sa obale Baosica negde gore put Crkve Sv. Nikole. Nilo ih nista ne pita.

  23
  2
 4. Kako bi bilo da da se odredi dan Bokeške sloge? Ne može prije osnivanja Herceg Novog po Bošnjaku-Trtku a iza toga prvi put zajednićki u Zalivu po oslobođenju Novog od Turaka: zeajedničkom borbom Bokeza, Hercegovaca, Malteza i Venecije.

  23
  5
   • Tvrtko, zvanični kralj Bosne. Osnovao je tvđavicu Novi (Kanli kula) ii odmah digao ruke, za ljubav Dubrovnika, ali bio je zaštitnik Kotora. Novi su preuzeli hercegi Kosača, a Kotor se potom stavio pod Veneciju.

    8
    2
   • Malo više pročitaj o Tvrtku i saznaćeš dosta stvari. Npr da se gromopucatelno proglasio kraljem krajeva u kojima nikada nije vladao. Oženio se ćerkom kralja Srbije i to je bio povod za naziv.

    15
    6
   • Tvrtko je bio bosanski vazal mađarsko-poljskog kralja Lajoša Velikog. Po njegovojn smrti , udova mu Eliza Kotromanić je napravila gužvu, koju je Tvrtlko koristio za titule i proširenja. To je novo osiljeni kralj Sigismund Luksemburški opet srediio: Bosna i Srbija tamponski vazali protiv Turaka.

    10
    2
  • Ma, ni meni nije jasno: je l’ se slavi jedinstvo Srba i Crnogoraca, odn. Bokelja, ili samo jedinstvo Srba sa Srbima koji zive u Boki, tj. Crnoj Gori?!

   18
   4
 5. Bolesno. Sad će svi ostali narodi u CG i okolini da proglašavaju svoje dane jedinstva. Svi znamo čemu to vodi i da pokretač neće dobro proći, kao ni prije četvrt vijeka.

  48
  13
  • Uh, sad sam se zaintrigirala za ovaj događaj, a naročito za to, dragi moj Herceg-Novi, čemu to vodi, kao i šta je to bilo pre četvrt veka, tj. 25 godina. Ko je, dragi moj Novi, pokretač i koja je bolest u pitanju? Pozdrav iz Beograda za dobre ljude koji žive u Boki Kotorskoj.

   19
   10
    • Postoji neka NATO pretnja za Srbiju? I, eventualno, učešće crnogorskih vojnih snaga? Raznolika, politički interesantna atmosfera u Crnoj Gori: od takmičenja u ležanju do pretnji bombardovanjem zbog pozdravljanja zastave Srbije! Nema tu baš nekog smisla. Vi ne biste voleli da Vaši prijatelji u Beogradu “to ponovo prežive”? Ako su Vam zaista dragi, nadajte se da će da prežive, a ne da neće. Lažu Vas političari, Srbi Vam nisu neprijatelji (bar dok traje turistička sezona!). Iskreno, nisam čula da se odavde zvecka oružjem u pravcu Crne Gore. I zašto bi?

     10
     11

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code