Početna Društvo Dan studenata: Budući nosioci razvoja države moraju biti aktivniji

Dan studenata: Budući nosioci razvoja države moraju biti aktivniji

1

U sjećanje na studenta prava i člana Komunističke partije Jugoslavije, Žarka Marinovića, ubijenog na današnji dan tokom generalnog štrajka studenata organizovanog protiv fašizacije zemlje i vlade Milana Stojadinovića 1936. godine, 4. april je ustanovljen kao Dan studenata.

Akademci u Crnoj Gori nizom manifestacija obilježiće svoj dan, a kruna će biti koncert grupe Crvena jabuka, večeras na platou između Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Podgorici. Tradicionalna humanitarna akcija ove godine usmjerena je na štićenike Dječijeg doma Mladost u Bijeloj.

Studenti Fakulteta za menadžment u Herceg Novom obilježavaju ovaj datum aktivnostima u Sportskom centru Igalo, kazala je za Radio Jadran rukovoditeljka studentske službe, Sanja Peruničić.

– Kao i prethodnih godina, u organizaciji Studentskog parlamenta mi ćemo danas igrati odbojku. Bili smo raspoloženi za saradnju sa Fakultetom za primijenjenu fizioterapiju, ali oni iz tehničkih razloga danas nisu mogli da nam se pridruže – navodi ona.

Peruničić ističe da Fakultet preko Studentskog parlamenta „osluškuje“ zahtjeve studenata i pokušava da im izađe u usret, uz individualan pristup kroz nastavu i rad adminstrativnog osoblja.

Kako je kazala, riječ je o zahtjevima za organizaciju vannastavnih aktivnosti, poput kulturnih ili sportskih. Fakultet je izdao i prvi broj časopisa „Menadžer“, a u maju je u planu i novo izdanje.

– Gledamo da pored teorijskih znanja naši studenti steknu i praktična, saradnjom sa lokalnim preduzećima i lokalnom upravom. Fakultet na svaki način pokušava da im pomogne, da se ne bazira sve na nastavnom procesu, već i da se druže i na taj način stiču neka nova dragocjena iskustva – objašnjava Peruničić.

Ističe da Fakultet prati rad svojih studenata nakon završetka njihovih studija i na taj način jača alumni bazu, a svršeni visokoškolci imaju mogućnost da zatraže pomoć svojih mentora u daljem napredovanju u karijeri.

Država ulaže u studente, ali problemi i dalje postoje

Studenti u Crnoj Gori od prošle godine imaju mogućnost besplatnih osnovnih i master studija, a ove studijske godine upisana druga generacija studenata koji ne plaćaju školarinu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete nakon Foruma „Pitaj ministra“ koji je organizovao Generalni sekretarijat Vlade, u saradnji sa Rektoratom UCG, Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom sporta i mladih i Ministarstvom nauke, a u okviru projekta EU4ME.

Ministar Šehović je podsjetio da je uveden prijemni ispit na besplatni magisterij od 2021. godine, kako bi najboljim studentima osigurali privilegiju upisivanja besplatnih magistarskih studija.

– Uveli smo obaveznu praksu na sve fakultete u obimu od 25%. Osnovali smo Agenciju za kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja. Izradili smo prvi Zakon o akademskom integritetu koji nemaju zemlje regiona i šire, a pribavili smo i softver protiv plagijarizma za sve fakultete“, kazao je on.

Ministarstvo svake godine opredjeljuje sredstva za sufinansiranje školarine za oko 60 studenata magistarskih studija i preko 20 studenata doktorskih studija. Takođe, godišnje se dodjeljuje oko 300 stipendija za najbolje studente.

– Godišnje se za studentske kredite izdvaja oko 1 400 000 eura, za stipendije i sufinansiranje magistarskih i doktorskih studija preko 450 000 eura, a za dotacije domovima preko 2 miliona eura – isitče Šehović.

Iz godine u godinu se povećavaju potencijali za internacionalizaciju visokog obrazovanja, te godišnje preko 300 studenata učestvuje u programima razmjene.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević čestitao je studentima praznik i poručio da su oni najvažniji resurs i najveće bogatstvo ovog društva.

Rektor Univerziteta Crne Gore, Danilo Nikolić, istakao je da su studenti, kao predstavnici buduće intelektualne elite i generičke snage razvoja crnogorskog društva, ključni svjedoci adekvatne primjene visoko-obrazovnih programa, naučno-razvojnih projekata i kulturno-sportskih sadržaja iz univerzitetskog i šireg društvenog miljea.

Ipak, iz Studentskog parlamenta ističu probleme studenata koji ukazuju na neke profesore koji krše pravila o studiranju. Takođe, tu je i problem hiperprodukcije diploma koje se svake godine „uvoze“ u Crnu Goru, sa „sumnjivih“ Univerziteta. Nedostaje praksa, prilagođavanje novom reformisanom modelu studiranja, mali je broj studentskih stipendija, koje se dodjeljuju samo najboljima.

Zato je i dalje veoma važan glas studenata, progresivnih mladih snaga Crne Gore, i njihove aktivnosti koje će biti usmjerene ka cijeloj zajednici, a prije svega resornom Ministarstvu.

1 komentar

 1. najobicnija prdnjava…
  cemu studirati, uciti, trositi vrjeme, roditeljske pare…
  lijepo se to spuca /po ovim privatnim/ poluredovno,poluvanredno,dopisno isl
  za cas..
  ili jos bolje odaberes “pravu” stranku, a fakultet se neki Menadzerski sklepa nekako..
  Vi dok naucite i zavrsite, ja vec nacelnik bez po muke.

  2
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code