Početna Društvo DAN VOLONTERA

DAN VOLONTERA

0

volunteer-2Hercegnovski volonteri danas će povodom obilježavanja Dana volontera posjetiti stare i iznemogle u opštini, a juče su u organizaciji Crvenog krsta pakovali i otpremili pomoć za djecu iz Dječijeg doma „Mladost“ u Bijeloj.

Međunarodni Dan volontera obilježava se kao podsjećanje na dan kada je 1970. godine stvoren program Ujedinjenih nacija za volontere.

Iz organizacije Asocijacija za demokratski prosperit ZID, koja nudi mladim ljudima mogućnost volontiranja, kažu da volontera ne fali, ali da ih može biti i više.

Sada ih imaju oko 500, a najviše je srednjoškolaca, koji svoje slobodno vrijeme koriste za rad bez novčane nadoknade.

Pr ZID-a, Žana Bukilić, kaže za Radio Jadran, da imaju volontere u 6 srednjih škola u Podgorici i 3 volontera na razmjeni iz Evrope.

– Studenata i srednjoškolaca ima najviše. S obzirom da u podgoričkim srednjim školama imamo volonterske klubove koji uvijek dolaze kod nas. Ima i studenata različitih profila“, kazala je Bukilićka.

Ona objašnjava da od motivacije volontera zavisi šta će dobiti da radi.

– Imamo volontere koji rade u našoj kancelariji i pomažu u našim poslovima, onda one u volonterskim klubovima, u školama koji čak i sami pokreću neke inicijative i realizuju volonterske akcije – navodi Bukilićka.

Cilj je da se sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učine vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Međunarodni dan volontera 5. decembar, biće obilježen akcijama volonterskih klubova srednjih škola i Univerziteta Mediteran.

Danas će biti dodjeljene i nagrade u pet kategorija, među kojima su: volonter godine, senior volonter, najbolja volonterska akcija, organizacija koja na sistematski način uključuje volontere i nagrada za korporativno volontiranje. Bukilićka jutros nije htjela da otkrije ko su dobitnici.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code