Početna Društvo Dan zaljubljenih-Sveti Valentin i Sveti Trifun, slaviti jedno i drugo

Dan zaljubljenih-Sveti Valentin i Sveti Trifun, slaviti jedno i drugo

3

Kada dobacimo do 14. februara koji se u svijetu, a sve više i na našim prostorima slavi kao Dan zaljubljenih, postoje i oni koji vole isticati da je zapravo danas Sveti Trifun.

Foto: Pexel

Tačnije, u katoličanstvu je Sveti Valentin zaštitnik parova i Dan zaljubljenih se najčešće vezuje za tog sveca, iako rimokatolička crkva nije saglasna sa takvom identifikacijom sveca. Jer, on je pokazao pred kraj svog života ljubav prema ženi, darujući joj cvijet i pismo. U pravoslavlju Sveti Trifun je zaštitnik vinogradara i za njega se vezuju mnoge legende i običaji. Živio je u trećem vijeku poslije Hrista i vjeruje se da Sveti Trifun štiti lozu od grada i štetočina i da upravo danas treba da otpočne rezidba, jer kreću voćni sokovi.

Naravno, nije pogrešno slaviti ni jednog niti drugog sveca, ali jeste da to bude još jedan razlog za podjele.

Kako god da prihvatate ovaj dan, jasno je da će najviše profitirati cvjećare i trgovci, jer je probuđena naša potrošačka kultura. Mada poklanjanje cvijeća se u Crnoj Gori i dalje više vezuje za 8. Mart nego za Dan zaljubljenih.

Ako imate dilemu kojom pažnjom, ipak, obradovati svog ili svoju voljenu, znajte da je lijepa riječ uvijek dobar izbor, odnosno knjiga. Tim prije, jer je i Međunarodni dan darivanja knjiga. Obilježava se od 2011. godine radi razvijanja ljubavi prema čitanju i darivanju. Eto povoda da i oni koji ne slave ili jednostavno im ne znači ni jedan od dva sveta dana pokažu ljubav prema knjizi.

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code