DANAS BEZ DUVANSKOG DIMA

DANAS BEZ DUVANSKOG DIMA

0
Podijeli

no_smokingSvjetska zdravstvena organizacija (SZO) posljednji dan maja je definisala kao dan bez duvanskog dima.

”Uplitanje duvanske industrije” je tema kojom će ove godine biti obilježen ovaj dan. Kampanja treba da aktuelizuje pokušaj duvanske industrije da minira konvenciju SZO o kontroli duvana.

Picerija i restoran

Aktivnosti u Savjetovalištu za mlade, u hercegnovskom Domu zdravlja, usmjerene su ka potpunoj informisanosti i podizanju lične svijesti mladih ljudi o nepobitnoj štetnosti duvana po ljudski organizam. Institut za javno zdravlje iz Podgorice je prije dvije godine radio studiju koja je pokazala jednu vrlo pohvalnu činjenicu – da populacije koje se upuštaju u pušenje, počinju to kasnije, a ne u periodu osnovnog ili srednjoškolskog obrazovanja. Koordinatorka centra za prevenciju prim. dr. Milena Proročić Tomić ističe da je to istraživanje dalo nadu svim pedijatrima u Crnoj Gori i motivaciju da se u rad sa omladom uključe što više.

– Sa eksperimentisanjem u pušenju se počinje negdje između 12 i 15 godine i raduje činjenica da to nije primjereno i našoj mladeži – kaže dr. Proročić Tomić.

Povodom Dana bez duvanskog dima na propagandnim punktovima Doma zdravlja biće postavljen edukativni materijal koji govori o značaju nepušenja.

U Savjetovalištu za mlade od 4. do 8. juna biće organizovane  radionice za najbolje učenike VIII razreda OŠ “Dašo Pavičić”.

– Već je postalo tradicionalno da se najbolji učenici oslobode nastave pred sam kraj školske godine i da svoje vrijeme provedu u radionicama koje su definisane kao ”Šta je sve potrebno da bi živio zdravo i dugo” – objasnila je Proročić Tomić i dodala da je zabrana pušenja u javnim ustanovama djelovala više nego edukativno i nešto je što svakako treba podržati.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code