Početna Društvo Danas je Dan državnosti Crne Gore

Danas je Dan državnosti Crne Gore

4

Crna Gora obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i na 13. jul 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Herceg NoviTo je bio uvod u Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj je, važnim političkim odlukama, počela obnova državnosti Crne Gore, ukinute 1918.

Na crnogorskoj antifašističkoj narodnoj Skupštini, 1944. u Kolašinu, donijeta je odluka o statusu Crne Gore kao jedne od federalnih jedinica buduće federativne Jugoslavije. Otada smo promijenili četiri države , a Gora je uspjela da obnovi državnost i postane suverena, slobodna država, da korača evropskim putem, kojim vječno svijetli luča 13. jula.

Proslave u Virpazaru i Kotoru

Centralna proslava tim povodom biće organizovana na Virpazaru, na kojoj će govoriti predsjednik države, Milo Đukanović. Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, centralnu proslavu, koja će početi u 20 sati, organizuje Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore i Opština Bar. Đukanović će prije toga položiti vijenac na spomenik partizanu borcu na Gorici. Osim Đukanovića, u Virpazaru će govoriti i predsjednik SUBNOR-a Crne Gore, Zuvdija Hodžić.

Osim Virpazara, proslava će biti organizovana i u Kotoru.

Uz poruku “Jer volimo Crnu Goru“, građanski aktivisti Kotora organizuju proslavu pod sloganom “Kad Opština neće, mi ćemo -ko ako ne mi?!“. Grupa građana će sa predstavnicima SUBNOR-a, u jutarnjim satima prisustvovati polaganju vijenaca na spomenik palim borcima i žrtvama NOR-a u Parku slobode.

Okupljanje učesnika i građana sa crnogorskim obilježjima (crvenim majicama i zastavama) planirano je za 19 sati na Benovu. Petnaest minuta kasnije učesnici ovog događaja će sa građanima obići kotorske bedeme, od Ljetnje pozornice do Gurdića. U 20:15 sati je zakazano okupljanje ispred glavnih gradskih vrata, gdje će, kako je planirano, biti raširena velika zastava, a u nebo pušteni helijumski baloni.

Šetnja od Starog grada do Dobrote je u 20:30 minuta, a potom raspoređivanje učesnika po obali od gradske, tzv. Žute plaže do Instituta za biologiju mora, odakle će se ispratiti manifestacija na moru. Riječ je o defileu plovila po akvatorujumu uz crnogorska obilježja i muziku koji će trajati do 22 sata.

Dvije novske boračke organizacije položiće cvijeće na spomen obilježja

SUBNOR 1941. – 1945. obilježiće Dan ustanka na spomeniku Bezmetković na Savini polaganjem vijenaca od 9 h. Centralnu svečanost pripremili su na Kruševicama od 11 h.

UBNOR i antifašisti Herceg Novog, zajedno sa građanima, položiće cvijeće na spomenik na Savini u 15.30 h. Polaganju vijenaca prisustvovaće jedan od najstarijih preživjelih boraca iz Igala, Petar Perišić, koji će biti jedan od gostiju i na proslavi na Virpazaru. Uz njega, polaganju vijenaca trebalo bi da prisustvuje i Vuko Dragašević, bivši jugoslovenski savezni sekretar za rad i socijalnu politiku, glavni zvaničnik za koordinaciju borbe protiv variole vere u SFRJ, 1972. godine. Nakon toga, građani Herceg Novog organizovanim prevozom putuju za Virpazar na centralnu proslavu.

Đukanović: Crna Gora izabrala evropski put sa kojeg nema skretanja

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović upriličio je sinoć na Cetinju tradicionalni prijem povodom 13. jula. Crna Gora je davno prošla raskrsnicu na kojoj je izabrala svoj evropski put, sa kojeg nema skretanja ni povratka, poručio je, između ostalog, Đukanović.

On je rekao da Crna Gora ove godine slavi taj praznik u znaku velikog jubileja – 80-ogodišnjice Trinaestojulskog ustanka, prvog masovnog ustanka u porobljenoj Evropi.

Đukanović je kazao da je to događaj koji je potvrdio da veličinu jednog naroda ne određuje njegova brojnost, niti površina teritorije na kojoj živi, i koji je ulio nadu porobljenim narodima Evrope.

Vojska Crne Gore ranije juče izvršila je počasnu artiljerijsku paljbu sa platoa brda Gorica u Podgorici po naredbi predsjednika Đukanovića.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, paljba je izvršena sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Radio Jadran građankama i građanima Crne Gore čestita 13. jul – Dan državnosti!

4 Komentari

  1. Svaka cast Drzavi Crnoj Gori na svom ogromnom strpljenju, odmerenoscu, uvidjavnosti, toleranciji, izdrzljivosti i istrajnosti u odavno zacrtanim putem a to je NAPRIJED MEDJU NAJBOLJE I NAJJACE KAO NATO, EU. A kada se i ovo zadnje postigne, a hoce vise sumnje nema, sve ce polako doci na svoje mesto, tacno onako kako je to vec u od ranije sredjenim evropskim zemljama.
    Za gore pomenute tvrdnje, dovoljno je samo pratiti stampe kako iz Crne Gore, tako i iz Srbije, Bosne i ostalih i kazat ce vam se sve.

    13
    9

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code