Dani kulture i istorije Roma u Budvi

Dani kulture i istorije Roma u Budvi

0
Podijeli

JU Narodna biblioteka Budve, Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Budva i Demokratski romski centar iz Podgorice u subotu, 20. aprila organizuju prigodan program kojim će obilježiti Dan kulture i istorije Roma i hiljadu godina od dolaska Roma na Balkan.

Foto: JU Narodna biblioteka Budve

Na Trgu ispred Starog grada u Budvi (ispred gradske kafane Mogren), u 17 časova počeće izložba “Naša Palestina” autora Gorana Iva Marinovića. Nakon toga, u 18 časova u holu Akademije znanja biće emitovan kratki film „Kratka istorija Roma“, a odmah potom slijedi okrugli sto sa temom “Hiljadu godina od dolaska Roma na Balkan”.

Picerija i restoran

Na okruglom stolu će učestvovati generalni sekretar Svjetske unije Roma, dr Dragoljub Acković, redovni profesor Filološkog fakulteta u Nikšiću, dr Miodrag Jovanović, zatim pjesnik, publicista i direktor Radio Tivta, Dragan Popadić i pjesnik, slikar i direktor Demokratskog romskog centra, Ivan Toskić.

U 19 časova takođe u holu Akademije znanja na programu je “Poetsko veče Roma”, a u 20h otvaranje likovne izložbe radova Ivana Toskića.

Program se realizuje povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma (8. april) i Dana kulture i istorije Roma, a zarad promocije romske kulture i romskog kulturnog identiteta, navode iz JU Narodna biblioteka Budva.

Osim toga, Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Budva najavljuje izradu Lokalnog plana za integraciju Roma i Egipćana na području Opštine Budva za period 2019 – 2023. godine, zarad poboljšavanja uslova života romske populacije i njihove što potpunije i brže integracije u savremeno društvo. U saradnji sa podružnicom opštinske organizacije Crvenog krsta Budva biće organizovan prevoz zainteresovanih pripadnika romske populacije na ovu kulturnu manifestaciju.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code