Početna Oko nas Budva Dani kulture i istorije Roma u Budvi

Dani kulture i istorije Roma u Budvi

0

JU Narodna biblioteka Budve, Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Budva i Demokratski romski centar iz Podgorice u subotu, 20. aprila organizuju prigodan program kojim će obilježiti Dan kulture i istorije Roma i hiljadu godina od dolaska Roma na Balkan.

Foto: JU Narodna biblioteka Budve

Na Trgu ispred Starog grada u Budvi (ispred gradske kafane Mogren), u 17 časova počeće izložba “Naša Palestina” autora Gorana Iva Marinovića. Nakon toga, u 18 časova u holu Akademije znanja biće emitovan kratki film „Kratka istorija Roma“, a odmah potom slijedi okrugli sto sa temom “Hiljadu godina od dolaska Roma na Balkan”.

Na okruglom stolu će učestvovati generalni sekretar Svjetske unije Roma, dr Dragoljub Acković, redovni profesor Filološkog fakulteta u Nikšiću, dr Miodrag Jovanović, zatim pjesnik, publicista i direktor Radio Tivta, Dragan Popadić i pjesnik, slikar i direktor Demokratskog romskog centra, Ivan Toskić.

U 19 časova takođe u holu Akademije znanja na programu je “Poetsko veče Roma”, a u 20h otvaranje likovne izložbe radova Ivana Toskića.

Program se realizuje povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma (8. april) i Dana kulture i istorije Roma, a zarad promocije romske kulture i romskog kulturnog identiteta, navode iz JU Narodna biblioteka Budva.

Osim toga, Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Budva najavljuje izradu Lokalnog plana za integraciju Roma i Egipćana na području Opštine Budva za period 2019 – 2023. godine, zarad poboljšavanja uslova života romske populacije i njihove što potpunije i brže integracije u savremeno društvo. U saradnji sa podružnicom opštinske organizacije Crvenog krsta Budva biće organizovan prevoz zainteresovanih pripadnika romske populacije na ovu kulturnu manifestaciju.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code