DANI MUZIKE: KONCERT PIJANISTKINJE MAJE RAJKOVIĆ

DANI MUZIKE: KONCERT PIJANISTKINJE MAJE RAJKOVIĆ

183
0
Podijeli

Na četvrtom koncertu u okviru XXXI “Dana muzike” u Herceg Novom večeras će nastupiti jedna od najuglednijih srpskih pijanistkinja, Maja Rajković.

Umjetnica je osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla u rodnom Beogradu, a studije završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Konstantina Boginoa. Pohađala je i “Školu za visoko muzičko usavršavnje” u Portogruaru (Italija) kod istog umjetnika, gdje se usavršavala u oblasti klavira i kamerne muzike.
Magistrirala je u klasi Dušana Trbojevića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gdje je danas i zaposlena kao vanredna profesorka na katedri za klavir. Prvi klavirski resital održala je u četrnaestoj godini, a tokom školovanja osvojila je niz značajnih nagrada za klavir i kamernu muziku.
Dobitnica je treće nagrade na Internacionalnom pijanističkom konkursu “Karlo Soliva” u Italiji 1984. godine i finalistkinja Konkursa “Rahmanjinov”, 1993. Na 24. Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu osvojila je treću nagradu žirija i specijalnu nagradu publike.
Nastupala je s Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, Gudačima Svetog Đorđa, Gudačkim orkestrom “Dušan Skovran”, Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Crne Gore. Učestvovala je na festivalima Dani muzike u Herceg Novom, Moć klavira, Bemus, Splitsko ljeto, Podgoričko ljeto, Mokranjčevi dani u Negotinu, kongresima Epte, Memorijalu “Emil Hajek”, Međunarodnoj tribini kompozitora, Međunarodnom festivalu kamerne muzike u Portogruaru, Međunarodnom festivalu žena muzičara u Atini, Zagrebačkom bijenalu.
Koncertirala je kao solistkinja i kamerna muzičaka u mnogim gradovima Srbije, u Italiji, Engleskoj, Grčkoj, Luksemburgu, Mađarskoj, Njemačkoj.
Na večerašnjem resitalu u Dvorani “Park” koji počinje u 21 sat i trideset minuta, Maja Rajković će izvoditi djela Đirolama Freskobaldija (Tokata), Roberta Šumana (Druga klavirska sonata) i Sergeja Rahmanjinova (Muzički momenti opus 16).

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code