Početna Kultura Dani poljske kulture 6. febrauara na 50. Prazniku mimoze

Dani poljske kulture 6. febrauara na 50. Prazniku mimoze

0

Dvodnevnom manifestacijom, Dani poljske kulture, u srijedu, 6. februara, biće nastavljen jubilarni 50. Praznik mimoze. Novljani i gosti će imati priliku da se upoznaju sa mladim instrumentalistima orkestra u Lobezu, te poljskom kuhinjom.

Kako obavještavaju iz TO Herceg Novi, umjetnički program počeće 6. februara u 11 h u centru grada, a od 18 h u Igalu. Pod dirigentskom palicom Dariusza Ledziona predstaviće se Orkestar mladih Doma kulture u Łobezu (Młodzieżowa Orkiestra Dęta Łobeskiego Domun Kultury).

Picerija i restoran

Noć kasnije, Gradska kafana biće domaćin Gastro večeri, koja počinje u 20 h, gdje će biti predstavljeni neki od specijaliteta poljske kuhinje.

Između ostalih, biće priređena degustacija čorbe od kisjelog brašna, čorba od kisjele cvekle, pieroge – slično raviolima sa sirom i krompirom, palačinke od krompira, bigos – kupus s mesom te hljeb sa svinjskom mašću i kisjelim krastavcem.

Poljska nacionalna jela su bigos, pirogi, kobasica, kotleti, golobki (vrsta rolnice od kupusa), zrazi (vrsta rolata), pečenje, kisjela čorba od krastavca, čorba od pečuraka, čorba od paradajza, rosul (razne vrste variva od mesa), žurek (vrsta kisele čorbe od pšenice), flaki i baršč.

O poljskoj kuhinji

Poljska kuhinja je evoluirala tokom vjekova i postala veoma raznovrsna, a na formiranje posebnih karakteristika uticale su istorijske promjene u Poljskoj, pa kao rezultat toga, postoje jaki kulinarski uticaji različitih zemalja. Poljska kuhinja ima mnoge sličnosti sa drugim slovenskim zemljama, Češkom, Slovačkom i Ukrajinom, posebno u načinu pripreme hrane. Takođe su veliki uticaj na razvoj kulinarstva u Poljskoj imale kuhinje Centralne Evrope, prvenstveno Njemačka, Austrija i Mađarska kao zemlje sa karakterističnom kuhinjom, kao i Jevrejska, Francuska, Turska i Italijanska kulinarska tradicija.

Bogata je mesom, naročito svinjetinom, piletinom i govedinom (u zavisnosti od regiona pripreme jela), zimskim povrćem (kupus u jelu Bigos), i biljkama (začinskim i u upotrebi pravljenja salate).

Karakteristična je i upotreba različitih vrsta rezanaca od kojih su najviše u upotrebi tzv. Kluski, kao i cijele žitarice, kao što su u jelu kaša (polj. kasza) jelo od kuvanih žitarica. Uopšteno govoreći, poljska kuhinja je vesela, dinamična i domaćinska, koristi mnogo pavlake i jaja. Tradicionalna jela su često zahtijevna u pripremi. Mnogi Poljaci troše dosta vremena da pripreme, posluže i uživaju u svečanim jelima, naročito za pripremu večere pred Božić ili uskršnjeg doručka. Priprema hrane za te događaje može zahtijevati i po nekoliko dana, kako bi zakuska bila gotova u cjelosti.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code